line

Wanda de Kanter over Johan Cruijff op nummer een deze week

donderdag 29 oktober 2015

Longarts Wanda de Kanter's reactie op de bekendmaking van Johan Cruijff's longkanker, is deze week het best beluisterde item op NPO Radio1.
Door de webredactie

Dit werd vanmorgen, donderdag 29 oktober, even voor zessen bekendgemaakt door verslaggever Kees Dorresteijn in zijn programma 'Start'. Rick Nieman, die onlangs zijn vertrek aankondigde bij RTL Nieuws, stond op nummer 5. Dorresteijn vroeg Wanda in het ongeveer vijf minuten durende interview wat zij vond van de reactie van de mensen op Cruijff's ziekte. 'Mensen houden van die man,' antwoordde zij. 'Het is een soort collectieve liefde, dus daarom was de schok zo groot'.

Eigen schuld, dikke bult?

Wanda verhaalde van haar vriendin, een vrouw van 42 met jonge kinderen en die longkanker heeft. En dat de bekendmaking van Cruijffs ziekte voor haar de gevoelde strijd tegen de ziekte en dat wat het veroorzaakt, alleen maar belangrijker maakt.
'Hoeveel mensen in Nederland hebben eigenlijk longkanker?' vroeg Dorresteijn.
Wanda: 'Het aantal gevallen van longkanker is bij mannen de afgelopen tien jaar wat gedaald, maar bij vrouwen verdubbeld!'
'Geldt het bekende "eigen schuld, dikke bult?" vroeg de radioverslaggever toen. Wanda legde uit dat de schuldvraag niet bij de roker ligt, maar bij de tabaksindustrie. Over het veelgebruikte 'eigen keuze'-argument kon de Amsterdamse longarts kort zijn: 'Vier weken na de eerste sigaret ben je al verslaafd.'

Bellers

De drie bellers die in de uitzending 'live' antwoord gaven op de door Dorresteijn gestelde vraag: 'Moet er in Nederland een algeheel rookverbod komen', waren het daar niet mee eens. Het verbieden van roken vonden ze dan ook niets anders dan 'betutteling'. Wanda maakte aan het eind van het interview nog gewag van de relatief nieuwe behandelmethode 'immuuntherapie', waarmee hoopgevende resultaten worden behaald. 'Dat levert soms jarenlang extra leven op', aldus Wanda. Wanda de Kanter en collega longarts Pauline Dekker hebben samen de Stichting Rookpreventie Jeugd opgericht. En met hun laatste campagne 'De Streep' proberen zij te voorkomen dat kinderen, geboren na 1 januari 2016, überhaupt kunnen gaan roken.

Klik hier om de uitzending te beluisteren.

tags:  gezondheidsschade | longkanker | rookverbod | tabaksindustrie