line
uy2-2

Teken petitie: help Uruguay in haar strijd tegen tabaksfabrikant Philip Morris

dinsdag 14 april 2015

Het online campagnenetwerk Avaaz is een petitie gestart voor Uruguay. Want wat is het geval? Philip Morris is een rechtszaak tegen de staat begonnen vanwege de grote gezondheidswaarschuwingen op de sigarettenpakjes. Hier volgt de tekst en de link waarmee je de petitie kunt tekenen. 

Beste vrienden,

Tabakgigant Philip Moris vervolgt Uruguay omdat ze een van de beste anti-rookwetgevingen ter wereld hebben. Er is een goede kans dat het bedrijf wint, tenzij wij de gerechtelijke strijd ondersteunen.

Het is ongelooflijk beangstigend: één bedrijf, wiens product dodelijk is, kan een wet veranderen die onze volksgezondheid beschermt. Maar als onze stemmen in de gerechtszaal door een advocatenteam van wereldklasse worden vertegenwoordigd, kunnen we terugslaan met een kracht die geen enkele rechter kan negeren en aantonen dat dit een onacceptabele precedent schept voor de rest van de wereld.

Laten we de rechtbank tonen dat dit niet alleen invloed heeft op Uruguay -- als de tabaksindustrie zijn zin krijgt kan dit overal ter wereld tot flinke problemen leiden -- de industrie heeft al minstens 4 andere landen in het vizier, en ook de anti-rookwetgeving van veel anderen loopt gevaar.

We moeten snel actie ondernemen -- de rechtszaak bevindt zich al in de bewijsvoeringsfase. Klik hier om onze volksgezondheid en democratieën te beschermen voor zakelijke hebzucht -- al onze namen worden voorgelegd aan de rechtbank.

In Uruguay is het verplicht dat 80% van het sigarettenpakje wordt bedekt door medische waarschuwingen en schokkende afbeeldingen. Roken heeft een alarmerend hoog niveau bereikt en doodt zo'n 7 Uruguayanen per dag, maar sinds deze wetgeving van kracht ging is het aantal rokers ieder jaar afgenomen! Tabakgigant Philip Morris beweert nu dat deze waarschuwingslabels geen ruimte overlaten voor zijn merken.

Dit alles maakt deel uit van een wereldwijde strategie van Philip Morris om landen aan te klagen en te intimideren. Het bedrijf heeft Australië reeds met een duur proces geconfronteerd -- en als het wint van Uruguay kan dat leiden tot rechtszaken tegen meer dan honderd andere landen, waaronder Frankrijk, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Finland, die allen nieuwe, levensreddende wetgeving overwegen.

Experts beweren dat Philip Morris weleens zou kunnen winnen omdat het bedrijf gebruik maakt van de besloten zittingen bij een internationaal tribunaal dat vorig jaar in meer dan 2/3 van de gevallen corporaties in hun gelijk stelde. En die uitspraken zijn bindend, ook al zijn veel van deze rechters gewone burgers die banden hebben met corporaties, in plaats van onafhankelijke juridische experts. Het is aan ons ze te dwingen om het verwoestende effect te overwegen dat hun uitspraak zou kunnen hebben op de wereldwijde gezondheid.

Uruguay beschikt over haar eigen advocatenteam, maar zij richten zich momenteel op het bepleiten van hun individuele verweer. Wij kunnen uniek juridisch bewijs aanvoeren en aantonen dat deze uitspraak een precedent schept voor ieder land met een rookwetgeving en een soortgelijke handelsovereenkomst. En we kunnen de rechtbank tonen dat de publieke opinie achter ze staat wanneer hun uitspraak strookt met Uruguay en de wereldwijde bescherming van gezondheid.

Hoe meer van ons tekenen, hoe moeilijker het voor de rechtbank wordt om om ons te negeren. Klik hier op de link om je bij de oproep te voegen en stuur deze e-mail naar iedereen door.

Onze gemeenschap is eerder in actie gekomen nadat grote corporaties dodelijke aanvallen uitvoerden op ons algemeen belang -- van Monsanto tot H&M, wij hebben ervoor gezorgd dat mensen belangrijker zijn dan winst. Dit is onze kans om dat nogmaals te doen, voor ons allemaal.

Met hoop,

Emma, Maria Paz, Katie, Mais, Alice, Ricken, Risalat en het gehele Avaaz-team

MEER INFORMATIE

In het Engels:

Uruguay vervolgd door sigarettenfabrikanten vanwege anti-rookwetgeving (BBC).

Philip Morris vervolgt Uruguay vanwege schokkende sigarettenpakjes (NPR).

Tabaksindustrie sleept landen voor de rechter terwijl zorgen over TTIP-vrijhandelsverdragen zich opstapelen (The Independent).

De geheime handelsrechtbanken (New York Times).

Recente trends binnen de IIAs en de Investeerder-staatarbitrage (VN-conferentie over handel en ontwikkeling).

tags:  PMI | Philip Morris | buitenland | tabaksindustrie