line

Tabakslobbyist Mathijs Peters wil in Raad van Toezicht Nieuwspoort

donderdag 15 januari 2015

Mathijs Peters, Director Corporate Affairs bij Philip Morris Benelux, is een van de kandidaten die in de Raad van Toezicht wil komen van Nieuwspoort: dé plek waar de lobby de politiek en de media elkaar ontmoeten. Longarts Wanda de Kanter over zijn mogelijke benoeming: "Dat is zeer onverstandig."
Door de webredactie

Onlangs hebben leden van de Haagse sociëteit Nieuwspoort waar politici, journalisten, voorlichters en lobbyisten elkaar in stilte kunnen ontmoeten, een nieuwsbrief ontvangen. Daarin staan de kandidaten die door de Verkiezingscommissie worden voorgedragen om toe te treden tot de Raad van Toezicht van Nieuwspoort. Een van die kandidaten is Mathijs Peters, toplobbyist van Philip Morris.

Peters woont in Brussel waar hij voor zijn baas Philip Morris op de bres springt om onder meer antirookmaatregelen tegen te houden. Peters was een van de lobbyisten die bijvoorbeeld afspraken probeerde te maken met Europese politici toen de Tabaksproductenrichtlijn werd herzien. Zijn doel was om de maatregelen die werden voorgesteld om jongeren van roken af te houden, tegen te houden of af te zwakken. Dat blijkt uit lobbydocumenten die in het bezit zijn van TabakNee en waar op deze site de serie 'De Philip Morris files' aan is gewijd.

In deel 5 schreven we: "Peters heeft goede connecties bij de Nederlandse delegatie in Europa. Hij werkte eerder samen met Esther de Lange (die intussen Europarlementariër is) voor Ria Oomen (CDA), zo bevestigen De Lange en Oomen aan TabakNee. Laatstgenoemde zegt: "Hij was een uitstekende medewerker en ik onderhoud nog steeds een goede relatie met hem." En Wim van de Camp (ook van het CDA) zegt: "Ik heb meerdere keren met hem gesproken. Mathijs Peters is iemand die wij uit de sociale lobby kennen."

Diezelfde Peters wil nu toetreden tot de Raad van Toezicht van een van de belangrijkste lobbyplekken van Nederland. Hij prijst zichzelf als volgt aan: "Als iemand met organisatietalent binnen en buiten de werksfeer, werkzaam in een uitdagende public-affairs-omgeving en met een on-Haags perspectief op de Haagse kaasstolp, wil ik met genoegen een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Nieuwspoort."

Met zijn toetreding tot de Raad van Toezicht zou hij zijn aanzien en zijn positie versterken. Longarts Wanda de Kanter: "Peters vertegenwoordigt tabaksbelangen. Het doel van de industrie is zoveel mogelijk mensen aan het roken te krijgen om hun kas te kunnen spekken. Jongeren zijn daarbij een goed doelwit. Het lijkt me zeer onverstandig dat zo iemand zo'n positie gaat bekleden."

De leden van Nieuwspoort, die zich Poorters noemen, hebben nog tot 2 februari om te stemmen op de kandidaten. De uitslag wordt 3 februari bekend gemaakt.

tags:  politiek | lobbyist | Philip Morris | tabakslobby