line

NVWA: Reclame voor vloeitjes niet verboden

dinsdag 07 januari 2014

Hoewel een sjekkie het enige product is waarvoor vloeitjes gebruikt worden – je kunt er nu eenmaal niet je boterhammen in verpakken – is het volgens de Tabakswet toch niet verboden reclame voor vloeipapier te maken.

Door de webredactie

Afgelopen zaterdag vroeg TabakNee aan de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, of er reclame voor vloeitjes mag worden gemaakt, zie dit eerdere artikel. De vraag rees naar aanleiding van een in Gouda gespotte vrachtwagen met een reusachtige foto van Mascotte en het opschrift: 'Mascotte – 3 x beter'. Volgens de Tabakswet mag in Nederland voor tabaksproducten geen reclame worden gemaakt. De NVWA heeft per e-mail een reactie gestuurd.

"Voor vloeipapier mag reclame worden gemaakt, omdat het niet onder de definitie van tabaksproduct in de Tabakswet valt", aldus een woordvoerster. "De betreffende reclame laat alleen een pakje Mascotte zien en is dus toelaatbaar. Dat kan natuurlijk anders zijn als er tevens reclame voor het roken van shag wordt gemaakt, door bijvoorbeeld een gedraaid shagje te tonen of door een onderschrift met die betekenis."

Maar... zonder vloeipapier kun je geen sjekkies draaien. Vloeitjes zijn onlosmakelijk met shag verbonden. Bovendien zullen (ex-)rokers vloeipapier direct met shag associëren. Het is een schoolvoorbeeld van een verborgen verleider. En zo komt de tabaksindustrie mooi weg met de wel hele strikte definitie van 'tabaksproduct'.