line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 februari 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Altria sponsort Amerikaanse antirookvoorlichtingsprogramma’s voor kinderen / Reclame voor e-sigaretten op Instagram heeft effect / Bijna alle Amerikaanse kinderen hebben tabaksresten aan hun handen / Canadese rookstopmedicijnen die online worden verkocht net zo effectief als medicijnen op voorschrift / British American Tobacco ziet afname traditionele sigarettenverkoop / Amerikaanse staat Iowa wil 110 miljoen dollar van tabaksindustrie.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Altria sponsort antirookvoorlichtingsprogramma’s voor kinderen
Tabaksfabrikant Altria sponsort al jaren voorlichtingsprogramma’s over de gevaren van roken aan kinderen. De voorlichting wordt op scholen gegeven. Uit onderzoek is gebleken dat die voorlichtingsprogramma’s niet per se preventief werken, ze kunnen kinderen juist ook op een idee brengen.
Lees meer bij Time

Verenigde Staten: Reclame voor e-sigaretten op Instagram heeft effect
Blootstelling aan reclame voor e-sigaretten op sociale media zorgt ervoor dat Amerikaanse jongeren meer dampen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of California. Instagram is het grootste platform voor e-sigaretmarketing. Bloggers en influencers delen er promotiemateriaal.
Lees meer in Tobacco Control

Verenigde Staten: Bijna alle kinderen hebben tabaksresten aan hun handen
Zo goed als alle kinderen hebben tabaksresten aan hun handen. Dat blijkt uit onderzoek van de San Diego State University en de University of Cincinnati naar de aanwezigheid van derdehands rook (de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven nadat een roker klaar is met roken). De onderzoekers keken naar wat er aan nicotineresidu op de handen van kinderen onder de elf jaar zat. Bij 97 procent van kinderen uit een rokershuishouden werden deze deeltjes aangetroffen en bij 95 procent van de kinderen uit niet-rokershuishoudens. De deeltjes zitten onder meer in stof.
Lees meer bij Scienmag

Canada: Rookstopmedicijnen die online worden verkocht net zo effectief als medicijnen op voorschrift
Rookstopmedicijnen die exclusief op internet zijn verkocht tijdens een klinische proef, zijn net zo veilig en effectief als wanneer ze worden voorgeschreven in de spreekkamer van een specialist. Dat blijkt uit onderzoek van het Canadese Centre for Addiction and Mental Health (CAMH).
Lees meer in Drug and Alcohol Dependence

Mondiaal: British American Tobacco ziet afname traditionele sigarettenverkoop
British American Tobacco (BAT) heeft melding gemaakt van een afname in de verkoop van traditionele sigaretten. In totaal is de verkoop van de BAT-merken (onder meer Dunhill, Lucky Strike en Kent) 3,2 procent gedaald. Desondanks is de omzet uit traditionele tabak ruim 26 miljard euro geweest over 2021. De verkoop van e-sigaretten is het afgelopen jaar gestegen.
Lees meer bij The Independent

Verenigde Staten: Iowa wil 110 miljoen dollar van tabaksindustrie
De Amerikaanse staat Iowa ligt in de clinch met vier grote tabaksfabrikanten over het betalen van 110 miljoen dollar. In 1998 was Iowa een van de 46 staten die een zaak tegen deze fabrikanten won over de gezondheidskosten die de staten maakten ten gevolge van tabaksgebruik. Ieder jaar zou de industrie een bedrag moeten betalen. Iowa zegt nog recht te hebben op 110 miljoen dollar (omgerekend bijna 97 miljoen dollar).
Lees meer bij 3 News Now

tags:  Instagram | Altria | derdehands rook | rookstop | ziektekosten | e-sigaret