line
no es graciosa solo iqos-1

Philip Morris paait Spaans eiland voor promotiedoeleinden

dinsdag 14 september 2021

UPDATE 04-10-2021
Het Spaanse eiland La Graciosa, een van de Canarische eilanden, heeft een overeenkomst gesloten met Philip Morris om rookvrij te worden. Dat druist in tegen het internationale antirookverdrag FCTC, dat ook door Spanje is geratificeerd. 150 internationale organisaties roepen de Spaanse overheid op een einde aan de overeenkomst te maken.

Door de webredactie

Het Spaanse eiland La Graciosa, dat ten noorden van het Canarische eiland Lanzarote ligt, moet een rookvrij eiland worden. Dat staat althans in een overeenkomst tussen de gemeenteraad van Teguise, een op Lanzarote gelegen stad die La Graciosa onder haar bewind heeft, met Philip Morris International (PMI) over de campagne ‘La Graciosa sin humo’ (La Graciosa zonder rook). De burgemeester van Teguise heeft de overeenkomst gepromoot in de lokale media.

Meer dan 150 internationale organisaties tekenen protest aan tegen de overeenkomst, die indruist tegen het internationale antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarin staat dat alle overheidslagen de tabaksindustrie op afstand moeten houden als ze antirookbeleid maken en ook geen sponsorovereenkomsten mogen sluiten. En van sponsoring is wel degelijk sprake in de overeenkomst tussen PMI en Teguise.

PMI gebruikt overeenkomst als IQOS-promotie

In de deal wordt namelijk expliciet vermeld dat e-sigaretgebruik en het gebruik van de IQOS blijft toegestaan op toegewezen rookplekken op het eiland. Het is volstrekt helder dat PMI deze overeenkomst wil gebruiken om zijn alternatieve tabaksproducten te promoten, op het eiland zelf, maar ook als voorbeeld voor de rest van de wereld. De IQOS is een apparaatje waarin tabak niet verbrand, maar verhit wordt. Desondanks is het gebruik ervan volgens het RIVM schadelijk voor de gezondheid.

De Canarische eilanden horen bij Spanje en dat land heeft, net als alle andere EU-lidstaten en de EU zelf, het FCTC-verdrag geratificeerd, waarmee het heeft beloofd om geen deals met de tabaksindustrie te sluiten.

Oproep aan Spaanse overheid

De 150 internationale organisaties waaronder ASH (Action against Smoking and Health) en ENSP (European Network for Smoking and Tobacco Prevention) roepen in brieven aan de burgemeester van Teguise en aan de Spaanse president op om een einde te maken aan de overeenkomst met Philip Morris.

“De overeenkomst is een lachertje”, zegt Francisco Rodríguez Lozano, president van de ENSP. “De burgemeester van Teguise kan alles bereiken om roken te ontmoedigen als hij gewoon de Spaanse antirookwetgeving toepast. De Spaanse Tabakswet staat Teguise zelfs toe om verder te gaan dan in de overeenkomst staat, zonder reclame voor alternatieve tabaksproducten te maken.” Om La Graciosa rookvrij te maken, heeft het eiland de samenwerking met Philip Morris helemaal niet nodig.

Beleidsmakers overal ter wereld moeten steeds weer beseffen dat tabaksfabrikanten geen ander doel hebben dan mensen, liefst zo jong mogelijk, verslaafd te maken aan nicotine. Dat is het businessmodel, dat ten koste gaat van de gezondheid van die mensen. Bestuurders en politici zijn aangesteld om het algemeen belang van burgers te dienen en hun gezondheid te beschermen. De tabaksindustrie ruimte bieden om zijn schadelijke producten te promoten is daarmee in strijd.

UPDATE 04-10-2021

De ‘sign-on letter’ van ASH aan de burgemeester van de Canarische Eilanden bevat een indrukwekkend aantal ondertekenende organisaties plus individuen. Uit Nederland staan de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij erop.

tags:  ASH | rookvrij | IQOS | sponsoren | PMI | FCTC | tabakslobby