line
blokhuis verbiedt smaakjes-1

Blokhuis zet verbod op lekkere smaakjes in e-sigaretten door

woensdag 07 april 2021

Uit een nieuwe factsheet van het RIVM blijkt dat alle e-sigaretgebruikers een duidelijke voorkeur hebben voor e-liquids met zoete en mentholsmaken, die het gebruik van e-sigaretten aantrekkelijker maken. Maar staatssecretaris Blokhuis is voornemens een verbod op lekkere smaakjes door te zetten.

Door de webredactie

Uit de nieuwe factsheet ‘Zoete smaken maken e-sigaretten aantrekkelijk, onderzoek naar het aanbod, de ingrediënten en gebruikersvoorkeuren van smaken in e-sigaretten’ van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat e-liquids (de navulvloeistoffen van e-sigaretten) met lekkere smaakjes het gebruik van e-sigaretten voor zowel rokers als niet-rokers aantrekkelijker maken. Het RIVM inventariseerde duizenden verschillende e-liquids die op de Nederlandse markt worden aangeboden, met in totaal 245 verschillende smaken “waaronder ananas, chocolade, muffin, kauwgom, rum, tabak en hazelnoot”. Eenderde van die smaakjes is zoet en een zesde smaakt naar tabak.

Smaakjes verleiden niet-rokers

Uit het onderzoek blijkt dat rokers vooral e-sigaretten met een tabak- of menthol-/muntsmaak willen proberen. Mensen die nog nooit hebben gerookt of gedampt, hebben een voorkeur voor zoete en menthol-/muntsmaken. Dat betekent dat die laatste categorie smaakjes niet-rokers dus in de verleiding brengt om te beginnen met dampen. Wel vinden rokers en niet-rokers allemaal de zoete en muntachtige smaken lekkerder dan tabakssmaken. De zoetere smaak en het verkoelende effect maskeren indirect de bittere smaak en het irriterende gevoel van nicotine.

“De bevindingen van het RIVM laten zien dat e-sigaretten waarschijnlijk minder aantrekkelijk worden als alle smaken behalve tabak worden verboden,” schrijft staatssecretaris Blokhuis over het onderzoek aan de Tweede Kamer. “Zo zullen jongeren en niet-rokers minder snel e-sigaretten gaan gebruiken en wordt de kans op schadelijke gezondheidseffecten ervan kleiner.”

Verbod op smaakjes in aantocht

Blokhuis merkt wel op dat door een dergelijk verbod de e-sigaret een minder aantrekkelijk alternatief zal worden voor rokers die willen stoppen met roken. Maar hij vindt dat het beschermen van jongeren tegen de schadelijke effecten van de e-sigaret in de ogen van het kabinet en de andere ondertekenaars van het Preventieakkoord zwaarder weegt dan de aantrekkelijkheid van het product als stoppen-met-rokenmiddel.

“Eerder heb ik aangekondigd de smaken voor e-sigaretten, anders dan de tabakssmaak te willen verbieden,” zegt Blokhuis. De staatssecretaris kondigt aan dat voornemen door te zullen zetten door binnenkort een Algemene Maatregel van Bestuur (een regeringsbesluit waarin regels verder worden uitgewerkt) naar de Kamer te sturen.

tags:  smaakjesverbod | e-liquids | Preventieakkoord | stoppen met roken | smaakstoffen | staatssecretaris | e-sigaret