line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 17 januari 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Minder Ierse jongeren experimenteren met tabak / Philip Morris probeerde Australische minister-president te beïnvloeden / E-sigaretfabrikant Juul kreeg 2600 gezondheidsklachten / Chinees e-sigaretmerk Relx wil wereldwijd uitbreiden / Amerikaans onderzoek: Verdriet zet aan tot roken / Werknemers van een Brits bedrijf krijgen extra vrije dagen bij niet roken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Ierland: Minder jongeren experimenteren met tabak
Uit een onderzoek dat in opdracht van de Ierse overheid is uitgevoerd, blijkt dat er minder jongeren zijn gaan experimenteren met tabak. 11 procent van de jongeren tussen de 10 en 17 jaar heeft geprobeerd te roken (een afname van 5 procent sinds 2014) en 22 procent zegt e-sigaretten te hebben geprobeerd.
Lees meer bij ITV

Australië: Philip Morris probeerde minister-president te beïnvloeden
Lobbyisten van Philip Morris hebben geprobeerd afspraken te maken met de premier en andere belangrijke ministers in het Australische kabinet in de hoop het verbod op het dampen van nicotine ongedaan te maken. Dat blijkt uit documenten die de overheid heeft vrijgegeven.
Lees meer bij ABC

Verenigde Staten: E-sigaretfabrikant Juul kreeg 2600 gezondheidsklachten
Uit een onderzoek van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) blijkt dat e-sigaretfabrikant Juul in de eerste drie jaar dat het merk bestond, ongeveer 2600 klachten van e-sigaretgebruikers binnenkreeg over negatieve effecten op hun gezondheid. Klanten hadden het onder meer over ‘brandende sensaties in de longen’, ‘blaren op de lippen’ en ‘overgeven’.
Lees meer bij Bloomberg

China: E-sigaretmerk Relx wil wereldwijd uitbreiden
Het Chinese e-sigaretmerk Relx heeft nu 1400 winkels in China en heeft aangekondigd de komende drie jaar 10.000 winkels over de hele wereld te willen openen. Volgens Relx komt 20 procent van de omzet nu van buiten China. Relx wil dat flink uitbreiden.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: Verdriet zet aan tot roken
Uit een onderzoek door de Harvard University blijkt dat verdriet, meer dan welke andere negatieve emotie ook, de verleiding om te roken het grootst maakt. Ook zorgt het ervoor dat mensen die proberen te stoppen met roken, toch weer beginnen.
Lees meer bij Yahoo News

Groot-Brittannië: Werknemers van bedrijf krijgen extra vrije dagen bij niet roken
Als werknemers van het rekruteringsbedrijf KCJ Training and Employment Solutions te Swindon niet op het werk roken, krijgen ze vier extra vrije dagen. Omdat rokers regelmatig een rookpauze nemen, vindt de baas van het bedrijf het eerlijk dat niet-rokers ook extra vrije tijd krijgen in de vorm van vrije dagen. Lees meer bij de BBC

tags:  Juul | antirookonderzoek | stoppen met roken | PMI | politiek | e-sigaret | tabakslobby