line
damp e

Arnhemse krant plaatst verboden advertentie

zondag 25 augustus 2019

Je mag geen reclame maken voor sigaretten noch voor e-sigaretten. Maar blijkbaar wél in de Arnhemse Koerier. Daar verscheen een grote advertentie met de oproep eens een e-rokertje uit te proberen in een lokale e-sigarettenwinkel. Deze advertentie past in de promotie van het ‘nieuwe roken’.

Door de webredactie

Was het onwetendheid van de Arnhemse Koerier of zit deze huis-aan-huiskrant in geldnood? Hoe dan ook, de grote advertorial in de editie van 23 augustus voor e-sigaretwinkel Damp-e is verboden. De advertentie staat zelfs in het ‘nieuwsoverzicht’ op de website van de krant, weliswaar als ‘advertorial’ onder de kop: ‘Probeer de elektrische sigaret bij Damp-e Arnhem’ en met een grote foto van deze trendy winkel in hartje stad. Trendy en ‘eco’ met plantjes en al – duurzaam, gezond en gezellig, zoals het ‘nieuwe roken’ wordt gepresenteerd.

Misleidende tekst

“Wil jij ook voor eens en voor altijd van jouw sigaretten afkomen? Dan is de keuze voor een elektrische sigaret [met link naar de winkel, red.] een van de beste die je maar kunt maken, door dit hulpmiddel kan je jouw nicotine tolerantie langzaam afbouwen tot nul.” Zo begint de misleidende tekst van deze advertentie. Misleidend, want het is niet aangetoond dat e-sigaretten kunnen helpen om te stoppen met roken.
Daarna volgt een ronkende tekst: “Damp-e stopt een hele hoop tijd en energie in het geven van tips en tricks bij de aankoop van een elektrische sigaret […].” Ze hebben de hoogste kwaliteit voor een mooi prijsje. Een assortiment “waar je u tegen zegt” en “dé place to be voor alle elektrische rokers!” Elektrische rokers?

Dampen of vapen

De elektronische sigaret, kort: de e-sigaret, is een nieuwe vorm van roken – ‘dampen’ of ‘vapen’ genoemd – waarbij nicotine niet via tabak maar via een apparaatje met een batterij wordt toegediend en gebruikers op deze wijze verslavende nicotinevloeistoffen inhaleren. De e-sigaret is sinds 2003 op de markt “als minder schadelijk alternatief” voor het roken. De langetermijngevolgen zijn nog niet bekend.

Risico’s

Langzaam maar zeker wordt echter duidelijk dat er risico’s aan de e-sigaret kleven. Jongeren die e-sigaretten gaan roken, steken eerder hun eerste traditionele sigaret op, zo blijkt onder andere uit Amerikaans onderzoek. Wie zich beperkt tot dampen, dus er geen gewone sigaretten bij rookt, heeft een verhoogde kans van 29 procent op een beroerte en 25 procent op een hartaanval. Onlangs meldde nieuwszender CNN dat de Amerikaanse waakhond FDA onderzoekt of e-sigaretten mogelijk tot epileptische aanvallen of andere neurologische schade leiden.
Recent zijn meerdere staten in Amerika een onderzoek gestart naar de relatie tussen het roken van e-sigaretten en een nieuwe longziekte met symptomen als kortademigheid, vermoeidheid, hoesten, pijn op de borst en gewichtsverlies.. Minimaal 120 dossiers worden onderzocht. Dat meldde CNN half augustus. Het bericht werd overgenomen door het Algemeen Dagblad. Er is mogelijk zelfs al iemand overleden aan de gevolgen van het dampen.

Zien we jou binnenkort?

Over de risico’s van e-roken rept de advertentie in de Arnhemse Koerier niet. “Zien we jou binnenkort ook langskomen bij ons in Arnhem?” luidt de uitsmijter. Maar hoe lang zal-ie nog op de website staan? Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zei het op 22 augustus nog maar eens, in zijn antwoorden op Kamervragen over de beruchte en illegale Juul-e-sigaret: “In Nederland is reclame maken voor e-sigaretten verboden. De NVWA [Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, red.] ziet in Nederland toe op dit reclameverbod zoals opgenomen in de Tabaks- en rookwarenwet, hier valt ook online reclame onder.” TabakNee is dan ook benieuwd naar de actie van onze nationale waakhond op de Arnhemse ‘advertorial’.

tags:  vape-industrie | sluikreclame | e-sigaret | kamervragen | reclameverbod | nvwa