line
iqos offensief-1

Philip Morris voert nieuw Europees offensief om IQOS te promoten

woensdag 03 juli 2019

Zowel in Groot-Brittannië als in Zwitserland is Philip Morris actief bezig om de IQOS verder in de markt te zetten.

Door de webredactie

In interviews met verschillende Zwitserse kranten heeft Dominique Leroux, directeur van Philip Morris Zwitserland, geprobeerd de IQOS te promoten door te stellen dat Philip Morris hoopt dat mensen stoppen met roken en vervolgens massaal op dit alternatieve tabaksproduct overstappen.
In de IQOS wordt tabak verhit en niet verbrand en dat is volgens Philip Morris minder schadelijk voor de gezondheid, hoewel onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van IQOS wel degelijk schadelijk is en de gevolgen van het langetermijngebruik niet onderzocht zijn.
Leroux haakt echter aan op de eerdere marketingstunt van Philip Morris, toen de tabaksfabrikant stelde een rookvrije wereld te willen creëren en kranten er wereldwijd melding van maakten en zo direct de IQOS onder de aandacht brachten – gratis reclame, die de door reclameverboden geplaagde fabrikant zeer goed uitkwam. Leroux: “Rokers hebben geen reden meer om voor sigaretten te kiezen.”

Time to stop

Krebsliga, de Zwitserse organisatie tegen kanker, kwam tegen de uitspraken van Leroux in het geweer door een open brief te schrijven. “In heel Zwitserland adverteert u voor de IQOS-startset. Het citaat ‘rokers hebben geen reden meer om voor sigaretten te kiezen’ suggereert dat uw nieuwe product fundamenteel anders is dan de traditionele sigaret. We beschouwen dit als een gevaarlijke, schijnheilige verdraaiing.”
De Krebsliga wijst er daarna op dat de IQOS net als gewone sigaretten verslavend is, dat er nicotine en andere schadelijke stoffen in zit die zowel rokers als meerokers kunnen schaden en dat de gezondheidseffecten van langdurig gebruik nog niet bekend zijn.
“Om de verkoop weer een boost te geven, adverteert u met de slogan ItsTimeToChange,” schrijft de Krebslig. “Als organisatie die de meer dan 300.000 mensen met kanker in Zwitserland ondersteunt, moeten we bezwaar maken. Het is geen tijd om te veranderen, maar ItsTimeToStop.”

Britse keten

Ook in Groot-Brittannië heeft Philip Morris een strategie bedacht om de IQOS verder aan de man te brengen, door het creëren van aparte verkooppunten voor de IQOS. Volgens The Times is de Marlboro-fabrikant van plan een keten van IQOS-winkels te openen.

tags:  stoppen met roken | IQOS | PMI