line
wij willem alexander-1

Blokhuis schrijft internetconsultaties uit voor plain packaging en uitbreiding rookverbod

vrijdag 26 april 2019

De overheid moet de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord nakomen. Staatssecretaris Blokhuis heeft twee internetconsultaties uitgeschreven die gestandaardiseerde verpakkingen en een uitbreiding van het rookbeleid moeten bespoedigen.

Door de webredactie

Per 2020 moeten tabaksverpakkingen er allemaal hetzelfde uitzien: een grauwe kleur, grote gezondheidswaarschuwingen erop en geen merkuitingen. De Volkskrant liet het eerste ontwerp al zien. Het doel is dat verpakkingen minder aantrekkelijk worden voor jongeren, zodat minder geëxperimenteerd zal worden. Het is een van de maatregelen die staatssecretaris Blokhuis presenteerde met het Nationaal Preventieakkoord, dat vorig jaar november werd beslecht en dat ertoe moet leiden dat er in 2040 een rookvrije generatie is.
Blokhuis heeft hiervoor een internetconsultatie uitgeschreven. Alle belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen op het voorstel reageren. Dus ook producenten en importeurs van sigaretten en shag, eigenaren van verkooppunten en verkoopmedewerkers, kortom de hele tabaksbranche. Maar ook jongeren en ex-rokers en andere tabaksconsumenten mogen via internet hun mening geven over deze voorstellen.

Rechtszaken verwacht

In de zeer uitgebreide en informatieve toelichting legt Blokhuis uit dat hij verwacht dat tabaksfabrikanten rechtszaken zullen aanspannen over deze maatregel, want dat hebben ze ook in andere landen gedaan.
“Hoewel maatschappelijk draagvlak voor de maatregel van standaardverpakkingen al in 2016 is gebleken […] heeft de regering er desalniettemin voor gekozen om de wijziging van de algemene maatregel van bestuur (AMvB) ter consultatie voor te leggen,” schrijft Blokhuis. “Internetconsultatie vergroot de transparantie van het proces, de mogelijkheden voor publieke participatie en levert een bijdrage aan de kwaliteit van wetgeving.”
Verder schrijft Blokhuis dat de tabaksbranche in verband met artikel 5.3 van het WHO-Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) niet betrokken is geweest bij de totstandkoming van het voorstel. In dat artikel staat dat de tabaksindustrie op afstand moet worden gehouden bij het maken van nieuw antirookbeleid. Nu ze alsnog op de maatregel kan reageren middels de consultatie, bestaat het gevaar dat de tabakslobby invloed uit zal willen oefenen op de maatregelen. Blokhuis is daar wel op bedacht: “Bij de weging van de inhoudelijke argumenten die worden aangedragen, wordt rekening gehouden met dit artikel,” schrijft hij.

E-roken verboden

Blokhuis heeft ook een tweede consultatie uitgeschreven voor de uitbreiding van het rookverbod. Per 2020 moet het rookverbod in de openbare ruimte namelijk ook gaan gelden voor alternatieve tabaksproducten zoals de e-sigaret, de IQOS en vergelijkbare producten die mogelijk op de markt zullen komen. Ook hier mogen alle betrokken partijen reageren maar zal de overheid, zo blijkt uit de toelichting, het FCTC-verdrag respecteren en inhoudelijke argumenten terzijde schuiven.

tags:  internetconsultatie | e-rookverbod | Preventieakkoord | IQOS | plain packaging