line
sigs are out-1

Philip Morris stopt met sigarettenreclame in tabaksspeciaalzaken

maandag 03 december 2018

“Weg met de reclame, weg met de voorlichting, weg met het tonen van sigaretten in verkoopkanalen”, zegt Peter van den Driest van Philip Morris Holland. Wat steekt er achter deze ferme taal?

Door de webredactie

Philip Morris stopt vanaf 2019 met reclame maken voor sigaretten binnen en buiten tabaksspeciaalzaken. Dat staat in de nieuwsbrief van 30 november van NSO, de brancheorganisatie van de tabaksdetailhandel die de belangen van tabaks- en gemakswinkels behartigt. “Weg met de reclame, weg met de voorlichting, weg met het tonen van sigaretten in verkoopkanalen”, zegt Peter van den Driest in het nieuwsbericht. Van den Driest is directeur Corporate Affairs, oftewel de ‘spreekbuis’ bij Philip Morris Holland, producent van onder meer de Marlboro-sigaretten.

Niet voor elektronische sigaretten

Het nieuwsbericht meldt ook dat dit volgens Van den Driest uitdrukkelijk niet geldt voor elektronische sigaretten. ‘De roker moet weten dat er gezondere alternatieven zijn’, zegt hij. Hij noemt het 'een gemiste kans' dat staatssecretaris Blokhuis in het Nationaal Preventieakkoord ‘de ogen sluit’ voor zogenoemde rookloze producten, waarbij tabak wordt verwarmd in plaats van verbrand. Blokhuis wil ook dat aan banden leggen. 

Helemaal niet gezond

De ‘gezondere alternatieven’ voor de gewone sigaret zijn helemaal niet gezond, meldde onder andere het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu. “De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.”

Heatsticks

Het gaat Van den Driest vooral om de heatstick van Philip Morris International (PMI), die zelf de naam IQOS/HEETS hanteert. Hierbij wordt de tabak tijdens het roken niet verbrand maar verhit, waarover het RIVM schrijft dat dit “tot vorming van kankerverwekkende en andere schadelijke stoffen” leidt. PMI beweert dat de IQOS 90 tot 95 procent minder schadelijk zou zijn dan gewone tabak. De wetenschappelijke studie van de tabaksfabrikant bestond onder andere uit een studie op ratten naar de toxiciteit van de heatstick gedurende een periode van 90 dagen. Naar de gevolgen van langdurig gebruik is geen onderzoek gedaan. Er zijn nu eenmaal geen mensen die al 20 jaar de IQOS gebruiken, dikwijls de periode voordat kankers zich openbaren. Het laatste nieuws over de risico’s staat op TabakNee.  In een uitzending van BNR Nieuwsradio (10 april 2017) erkende Van den Driest dat de IQOS voor zijn tabaksfirma gewoon het “nieuwe businessmodel voor de toekomst” is.

Oude verleidingskunsten

In een redactioneel commentaar in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet Oncology wordt beschreven hoe de tabaksindustrie al haar oude verleidingskunsten weer van stal haalt, nu om de e-sigaret te promoten. Zij waarschuwt ervoor dat het volstrekt onbekend is wat de langetermijneffecten zijn van deze nieuwe manier van roken en pleit voor strenge maatregelen om een nieuwe dodelijke epidemie te voorkomen.

Tabakswet aanpassen

The Lancet wordt op haar wenken bediend, want staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaat de Tabakswet zo aanpassen dat er ook verplicht gezondheidswaarschuwingen én afschrikwekkende plaatjes op de IQOS-verpakkingen komen te staan, er een reclameverbod gaat gelden én de leeftijdsgrens van 18 jaar wordt ingevoerd voor de verkoop van de IQOS .

Jammer voor PMI, maar ook reclame binnen en buiten de tabaksspeciaalzaken voor de “gezondere alternatieven” mag dus straks niet meer.

tags:  Preventieakkoord | tabaksreclame | reclame | Tabakswet | politiek | staatssecretaris | Philip Morris | reclameverbod