line
wanda anne marie

Wanda de Kanter wint GLCC Journalism-award

maandag 05 november 2018

© Foto: Vincent Schiphorst

UPDATE 12-11-2018
Longarts Wanda de Kanter heeft zaterdag 3 november jl. de Journalism Award van de Global Lung Cancer Coalition gekregen. Ze wordt geprezen voor haar uitzonderlijke inzet om longkanker zichtbaar te maken in de media.

Door de webredactie

Tijdens de landelijke dag voor longkankerpatiënten en hun familie in het Meander Medisch Centrum te Amersfoort heeft de Patiënten-adviesraad van Longkanker Nederland op zaterdag 3 november de GLCC Journalism Award uitgereikt aan longarts Wanda de Kanter.
GLCC staat voor Global Lung Cancer Coalition. De Journalism Award wordt jaarlijks toegekend aan mensen die zich bijzonder hebben ingespannen om longkanker zichtbaar te maken in de media.

Dagelijks aandacht

De website van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, waar De Kanter werkt, meldt over de toekenning: “Roken is de grootste veroorzaker van longkanker. Iemand die dagelijks aandacht vraagt voor de gevolgen van roken, voor hulp bij stoppen met roken en het voorkomen dat met name jeugd gaat roken is Wanda de Kanter. Naast longarts in het Antoni van Leeuwenhoek, is zij voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd en lid van de specialistenadviesraad van patiëntenorganisatie Longkanker Nederland.
Het meest bekend is ze misschien wel van de rechtszaak tegen de tabaksindustrie die ze samen met Anne Marie van Veen, die zelf longkanker heeft, aanspande. Zij krijgt deze prijs omdat ze zich al tientallen jaren inzet voor het zo goed mogelijk behandelen van longkanker én het zo veel mogelijk voorkomen daarvan. Met haar strijd tegen de tabaksindustrie wil ze voorkomen dat kinderen verslaafd raken aan roken. Over deze onderwerpen is Wanda veelvuldig in de media. Ze heeft al twee keer de Vrouw in de Media Award gewonnen.”

Goed bezocht

De website longkankernederland.nl meldt dat de dag goed bezocht was. De bezoekers kwamen af op de interessante presentaties en workshops en bezochten de informatiemarkt. De website besteedt ook aandacht aan de prijsuitrijking door longkankerpatiënte Anne Marie van Veen aan Wanda de Kanter. Samen stonden zij aan de wieg van de aangifte tegen de tabaksindustrie.

Update 12-11-2018

Ter gelegenheid van het 80-jarige jublieum van tijdschrift Margriet heeft Sacha de Boer tachtig portretten van stoere vrouwen gemaakt in de serie Gewoon stoer. Zowel longarts Wanda de Kanter als advocaat Bénédicte Ficq zitten daarbij. De portretten hangen in Hoog Catherijne in Utrecht en ook bij een tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

 

tags:  media | volksgezondheid | longkanker | Wanda de Kanter