line
tabak en gemak gaat goed-1

Rokers zijn meer gaan uitgeven aan rokersbenodigdheden

maandag 24 september 2018

Uit de Marktcijfers Tabak 2017 die de NSO, de branche-organisatie voor de tabaksdetailhandel, begin september heeft gepresenteerd blijkt dat rokers meer zijn gaan uitgeven aan rokersbenodigdheden. De toename is mogelijk ook veroorzaakt doordat e-sigaretten tot die categorie worden gerekend.

Door de webredactie

Afgaande op de nieuwe Marktcijfers Tabak 2017 die de NSO, de branche-organisatie voor de tabaksdetailhandel, begin september heeft gepresenteerd blijkt dat het beter gaat met de tabaks- en gemakswinkels. Uit de Omzetmonitor Gemakswinkels, een databank waarin omzetgegeven zijn opgenomen van winkels die zijn aangesloten bij ketens als CIGO, Primera, Readshop, Tabac & Gifts, Tabaktief en Tabaronde, wordt de gemiddelde omzet berekend van een tabak- en gemakswinkel. In 2017 was die met 1.162.553 euro bijna 50.000 euro hoger dan in 2016. De monitor laat per categorie (kantoorartikelen, boeken, postzegels, tabak en veel meer) zien wat er werd verkocht.

Opvallende stijger

Een van de opvallende stijgers is de categorie rokersbenodigdheden, waartoe aanstekers, vloei, hulzen maar ook e-sigaretten worden gerekend. De omzet steeg van 26.708 euro naar 30.228 euro. De grootste omzet haalt een gemiddelde tabaks- en gemakswinkel uit sigaretten die in 2017 goed waren voor 239.711 euro (een stijging van ruim duizend euro). Kerftabak is met een omzet van 121.981 een andere grote categorie.

Tabak goed voor derde van omzet

Al met al zijn tabak en de bijbehorende benodigdheden goed voor bijna een derde van de omzet. Desondanks zijn er andere grote categorieën waar tabaks- en gemakswinkels hun geld mee verdienen zoals de verkoop van loten, postzegels en ‘overige artikelen’ (tickets, foto- en cadeauartikelen, vervoersbewijzen, pasfoto service, stomerijservice, en de geactiveerde waarde van verkochte cadeaukaarten). Die laatste categorie maakte de grootste stijging door met een toename van bijna 22.000 euro.

960 euro aan tabak

Ook blijkt uit de cijfers van de NSO dat er in 2017 in Nederland per hoofd van de bevolking (dus ook niet-rokers en baby’s) 245 euro aan tabak is uitgegeven en dat dat in totaal 4,19 miljard euro heeft opgeleverd. Volgens de Leefstijlmonitor van het CBS (in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut) rookte in 2017 rookte nog 23,1 procent van de bevolking (een daling van 1 procent ten opzichte van 2016). Omgerekend betekent dat dat iedere roker jaarlijks zo’n 960 euro uitgeeft aan tabak.

tags:  NSO | roken | verkooppunten | tabak