line
facebook-1

Facebook ook in de fout met tabaksreclames

woensdag 18 april 2018

Uit onderzoek van de Stanford University’s Medical School blijkt dat tabaksfabrikanten en –verkopers gebruik maken van Facebook om reclame te maken voor hun producten. Facebook beweert zelf juist deze reclames te verbieden.

Door de webredactie

Op de helft van de 108 Facebook-pagina’s voor grote tabaksmerken en aanverwante producten, troffen onderzoekers van de Stanford University’s Medical School links aan naar verkooppunten voor tabaksproducten. Ook bevatte twee derde van deze pagina’s coupons en kortingsbonnen om potentiele kopers te verleiden. Alle Facebook-pagina’s (op een na), hadden foto’s van sigaretten, sigaren, e-sigaretten en rookloze producten.

Opvallend

De onderzoeksresultaten zijn opvallend, omdat Facebook in haar eigen regels over tabaksreclame links naar verkooppunten voor tabak en het tonen van afbeeldingen verbiedt. In de regels voor verkooppagina’s op Facebook staat ook dat verkopers hun pagina’s zo moeten instellen dat ze niet toegankelijk zijn voor jongeren als ze er drugs, alcohol, vuurwapens of tabak op aanbieden.
Uit het onderzoek is gebleken dat 90 procent van deze tabakspagina’s geen leeftijdsrestrictie op hun pagina heeft geplaatst.

Handhaving ontbreekt

“Facebook heeft dit soort regels ingesteld, maar is niet goed in ze te handhaven,’ zei Dr. Robert Jackler, hoofdonderzoeker bij Stanford tegen The Telegraph. Volgens de onderzoeker is dat gevaarlijk. Zo’n twee miljard mensen hebben een Facebook-pagina. Allerhande fabrikanten en verkopers proberen van het sociale netwerk gebruik te maken om hun producten te promoten.
“Facebook heeft door het instellen van regels over tabakspromotie op haar websites laten zien dat het een sociale verantwoordelijkheid voelt,” zegt Jackler. “Het zou goed zijn als ze meer moeite stoppen in de handhaving, dan zouden ze het verschil kunnen maken.”

Of Nederlandse tabaksverkopers ook gebruik maken van Facebook is niet bekend. Het Trimbos-instituut zegt er geen cijfers over te hebben.

tags:  tabaksreclame | reclame | reclameverbod | tabaksindustrie