line
arriva-1

Reclame Code Commissie ontkent goedkeuring Arriva's e-sigaretreclame

dinsdag 20 juni 2017

Nadat er meerdere klachten waren binnengekomen bij Arriva over een e-sigaretreclame op bussen, heeft de vervoerder deze laten verwijderen. Het bedrijf dat de reclame voor de vervoerder verzorgde zou vooraf goedkeuring hebben gekregen van de Reclame Code Commissie, maar die ontkent dat ten stelligste.

Door de webredactie

Een maand lang hebben er bussen van vervoersbedrijf Arriva door onder meer de Achterhoek en Friesland gereden met een reclame voor een e-sigaretshop op de achterkant, terwijl dat volgens de Tabakswet verboden is. Dat meldde het Friesch Dagblad eerder deze maand. Er waren al klachten binnengekomen over de reclame, maar pas nadat het Friesch Dagblad er vragen over stelde, heeft Arriva actie ondernomen en de reclame laten verwijderen. “Wij vinden het een ongepaste reclame,” zei een woordvoerder tegen de krant. “Sigaretten vinden we niet bij ons bedrijf passen, en ook niet bij het openbaar vervoer. Gezondheid staat voorop, ook bij onze reizigers."

Groen licht of niet?

Volgens de wet mogen alleen tabaksspeciaalzaken in hun eigen winkel nog reclame maken voor gewone en e-sigaretten. Arriva liet weten dat het bedrijf dat de reclame voor haar verzorgt, de e-sigaretreclame vooraf heeft gecheckt bij de Reclame Code Commissie (RCC) en daar groen licht had gekregen.
Uit navraag van TabakNee bij de RCC blijkt het tegenovergestelde: “Het bedrijf OV Media uit Wormerveer noch Arriva heeft contact met ons gehad over de toelaatbaarheid van de betreffende busreclame,” zegt een woordvoerder.

Wettelijk kader

Als de vraag wel was voorgelegd, zou de RCC naar het wettelijk kader hebben verwezen, aldus de woordvoerder. Hierin staat duidelijk beschreven wat verboden is: “Elke handeling in de economische sfeer met als doel de verkoop van tabaksproducten, elektronische sigaretten en navulverpakkingen te bevorderen en elke vorm van commerciële mededeling die het bekendheid geven aan of het aanprijzen van een tabaksproduct, elektronische sigaret of navulverpakking tot doel dan wel rechtstreeks of onrechtstreeks tot gevolg heeft, met inbegrip van reclame waarmee, zonder het tabaksproduct, de elektronische sigaret of de navulverpakking rechtstreeks te noemen, wordt getracht het reclameverbod te omzeilen door gebruik te maken van een naam, merk, symbool of enig ander onderscheidend teken van een tabaksproduct, elektronische sigaret of navulverpakking.”

Geen enkele twijfel

De woordvoerder merk nog op dat deze regelgeving pas sinds 2016 geldt en dat uitspraken die de RCC daarvoor heeft gedaan zijn gebaseerd op het wettelijk kader zoals het toen gold. Toen was nog niet duidelijk door de overheid vastgesteld of e-sigaretten als tabaksproducten gezien moesten worden. Sinds de aanpassing in 2016 bestaat daar echter geen enkele twijfel meer over.

tags:  tabaksreclame | reclame | Tabakswet | e-sigaret | reclameverbod