line
freek-de-jonge-1

Freek de Jonge: “Wat nou terrorisme, roken is pas dodelijk”

dinsdag 14 maart 2017

OPINIE

Meer dan een miljoen mensen keken naar De Stemming, de verkiezingsconference van Freek de Jonge. De cabaretier legde de vinger op de zere plek toen hij zei dat tabak een veelvoud aan doden eist, vergeleken met slachtoffers die de radicale islam heeft gemaakt.
Door Frits van Dam

Of een onderwerp maatschappelijk van belang is kan je goed afmeten aan de conferences en columns van cabaretiers. Youp van ’t Hek is een fan van longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Hij geeft daar in zijn NRC-columns regelmatig blijk van. Afgelopen week nog illustreerde hij de teloorgang van de PvdA aan het rookgedrag van partijvoorzitter Spekman.

Gisteren was het Freek de Jonge die in zijn verkiezingsconference De Stemming van leer trok tegen rokers (vanaf 8 minuut 58). Hij bouwde een verhaal op rondom een jonge vrouw, moeder van twee dochters, die voor een ziekenhuis stond te roken. Op de achtergrond verscheen een poster met een rokende dame en daaronder “Mamma houdt nét niet genoeg van jullie om met roken te stoppen.”

Mensen als Geert Wilders voeden de angst voor de islam en het daaruit voortkomende terrorisme. Maar hoeveel mensen zijn in Europa sinds het jaar 2000 gedood uit naam van die gewelddadige Islam? Volgens De Jonge zijn dat er ongeveer 1000. Overigens 1000 te veel. Desondanks is dat aantal niets vergeleken met hoeveel doden tabak maakt. Per jaar 19.000 in Nederland alleen al (In Europa meer dan 700.000). Als je je niet met peanuts bezig wilt houden dan moet je je op roken storten, stelt De Jonge: “Wat nu terrorisme, tabak is pas dodelijk.”

Veel mededogen met de roker leek De Jonge niet te hebben. Natuurlijk wil deze rokende moeder niet dood, laat staan dat ze haar dochters verweesd achter zou willen laten. Je hebt makkelijk praten als je niet verslaafd bent geraakt in je pubertijd zoals bij Freek de Jonge kennelijk het geval is en je je dus nooit hebt hoeven te ontworstelen aan een tabaksverslaving. Anne Marie van Veen is zo’n jonge moeder van vier kinderen. Van Veen is longkankerpatiënte en boegbeeld van de Sick of Smoking-beweging. Ze rookte 24 jaar en staat nu precies voor het door De Jonge geschetste dilemma: hoe laat ze haar dochters achter?

Haar strijd richt zich daarom op de tabaksindustrie die het met marketing op kinderen heeft gemunt in de hoop nieuwe verslaafden te maken die de reeds overleden rokers kunnen vervangen. Zo wil ze voorkomen dat haar kinderen het volgende slachtoffer worden van de tabaksindustrie. De schuld hoort niet bij het slachtoffer van een tabaksverslaving te liggen, maar bij de tabaksindustrie die haar product zo heeft ontworpen dat het moeilijk wordt om er ooit nog mee te stoppen, ook al weet je dat roken slecht voor je is. Inmiddels hebben zich duizenden mensen bij Sick of Smoking aangesloten.

Freek heeft gelijk roken is getalsmatig een veel grotere ramp dan de radicale islam. De tabaksindustrie is in het westen een veel grotere ramp dan de radicale islam.

tags:  tabaksdoden | roken | rokende mensen | tabaksindustrie