line

Nieuw op de site

Wereldwijd verbod op sigarettenfilters dichterbij

wereldwijd verbod op sigarettenfilters dichterbij

Een internationaal verdrag om een einde aan plasticvervuiling te maken brengt ook een algeheel verbod op sigarettenfilters dichterbij. Verder in Kort buitenlands nieuws: Tabaksindustrie lobbyt voor een ‘sin tax’ in Kenia / Medscape stopt samenwerking met PMI / Biden stelt mentholverbod wederom uit / Sigaretten in Minneapolis duurste van het land / Steden in Massachusetts overwegen leeftijdgebonden tabaksverbod / Australië: Jonge kinderen ingezet in strijd om illegale tabaksmarkt.

lees meer...

Dagelijks op social media vergroot kans op rookstart met tweederde

dagelijks op social media vergroot kans op rookstart met twee derde

Jongeren die een jaar lang dagelijks social media gebruiken hebben 67 procent meer kans om te beginnen met roken en vapen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Boston University School of Public Health. Tabaksmarketing via social media moet beter worden gereguleerd, stellen de onderzoekers. 

lees meer...

Europese Rekenkamer kritisch over Transparantieregister lobbyisten

europese rekenkamer kritisch over transparantieregister lobbyisten

Steeds meer lobbyisten schrijven zich in voor het Europees Transparantieregister, constateert de Rekenkamer. Maar er zijn nog tal van manieren om het register te omzeilen, waardoor het nog altijd niet transparant is of en hoe Europese wetgeving wordt beïnvloed. Ongepaste invloed, oneerlijke concurrentie en zelfs corruptie liggen op de loer.

lees meer...

Verkoop e-sigaret in speciaalzaak uitgesteld tot 2026

verkoop e-sigaret in speciaalzaak uitgesteld tot 2026

Niet in 2025, maar pas in 2026 zijn e-sigaretten alleen nog te koop in tabaksspeciaalzaken. De wet waarin ook de afbouw van tabaksverkooppunten wordt geregeld is te complex om die al voor 2025 rond te hebben, schrijft staatssecretaris Van Ooijen aan de Kamer.

lees meer...

Jongeren blootgesteld aan meer tabaksbeelden in series en films

jongeren blootgesteld aan meer tabaksbeelden in series en films

Het aantal beelden van tabaksproducten dat in series, films, muziekvideo’s en op social media te zien is, neemt toe, blijkt uit onderzoek van Truth Initiative. Dat is schadelijk, want blootstelling aan deze beelden vergroot de kans dat jongeren gaan vapen en roken.

Door de webredactie

lees meer...

Belgische minister: ‘Nadenken over generatiegebonden tabaksverbod’

belgische minister denkt na over generatiegebonden tabaksverbod

De Belgische minister van Volksgezondheid vindt dat ook in België moet worden nagedacht over een generatiegebonden tabaksverbod, zoals in het VK. En verder in Kort buitenlands nieuws: Belgische app informeert over inhoud rookwaren / Prijs motiveert Britse rokers steeds meer om te stoppen / VK regelt gratis sigaretten voor Oekraïense soldaten / BAT en Amazon in Italië beboet voor misleidende reclame.

lees meer...

Winkels ontduiken nog steeds het verbod op vape-smaakjes

winkels ontduiken nog steeds verbod op vape-smaakjes

Nog altijd ontduiken winkels het verbod op vape-smaakjes dat op 1 januari van kracht werd. Dat blijkt uit onderzoek door De Hofbar en NU.nl. De NVWA richt zich bij de handhaving van het verbod vooral op de distributeurs en producenten, waar ook overtredingen zijn geconstateerd. Intussen woekert de vape-epidemie voort en maken artsen zich grote zorgen over de gevolgen voor jongeren.

lees meer...

Tabakslobby tracht via Britse parlementariërs tabakswet af te zwakken

tabakslobby tracht via britse parlementariers tabakswet af te zwakken

Tabaksfirma’s lobbyen bij leden van het Britse parlement om het voorgestelde tabaksverbod van premier Rishi Sunak aan te passen of van tafel te krijgen. Ook hebben veel van de conservatieve politici die vorige week tegen de wet stemden aantoonbare banden met de tabaksindustrie.

lees meer...

Van Ooijen: ‘Kamer beslist zelf over toelaten tabakslobby’

van ooijen kamer beslist zelf over toelaten tabakslobby

Terwijl een internationaal verdrag als het Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging van de WHO geldig is voor alle staatsorganen, stelt staatssecretaris Van Ooijen in antwoord op Kamervragen dat de Tweede Kamer zelf kan beslissen over de omgang met tabakslobbyisten.

lees meer...

Horecagroothandel Sligro stopt ook met tabak

horecagroothandel sligro stopt ook met tabak

Hoewel dat wettelijk niet hoeft gaat horecagroothandel Sligro per 1 juli, wanneer de tabaksban voor supermarkten ingaat, toch stoppen met de verkoop van tabak. ‘We zijn van lekker eten en dat willen we vooral uitdragen’.

lees meer...