line
sigaren-2

Sigarenreclame: hoe de sigarenindustrie de wet omzeilt

maandag 22 september 2014

Hoe kun je reclame maken voor roken terwijl dat niet mag? Simpel: organiseer een feestje voor bekende sigarenrokers en nodig ook de societyrubriek van De Telegraaf uit. Zowel op vrijdag als vandaag (maandag) besteedde het Stan Huygens Journaal ruim aandacht aan het "Grote Genieten".
Door de webredactie

Lachende levensgenieters met een dikke sigaar in de hand. Dat beeld werd vrijdag breed uitgemeten in het Stan Huygens Journaal dat verslag deed van de halfjaarlijkse bijeenkomst van de Stichting van het Grote Genieten. Allerlei bekende en minder bekende zelfverklaarde levensgenieters komen dan samen om te genieten van 'natuurproducten', zoals organisator Stephan Stokkermans het in een interview met Tabakslounge noemt: "Lekker eten, drinken, en natuurlijk mooie sigaren." Boegbeeld van de bijeenkomst was dit keer de operazanger en televisiepresentator Ernst Daniël Smid, die als gastspreker was geïnviteerd.

Mazen in de wet

In het interview in Tabakslounge vertelt Stokkermans, in het dagelijks leven commercieel directeur van Hotel Huis ter Duin, openlijk hoe de tabaksindustrie achter het evenement zit dat ooit begon als het Grand Gala du Cigare en hoe de organisatoren de mazen in de wet zoeken.

"Tot 2009 organiseerden we vanuit het Gilde van de Nederlandse Sigaar het Grand Gala," verklaart Stokkermans. "Het Gilde bestond uit sigarenfabrikanten en vertegenwoordigers van de Nederlandse gastronomie. Door de veranderde wetgeving moest het Gilde zich opheffen en hebben we de Stichting van het Grote Genieten opgericht. Vanuit die stichting organiseren we nu de Business Cigar Dinners.

"Ondanks dat we ons als sigarenliefhebbers door de overheid opgejaagd voelen, kunnen we met dit concept uit de voeten: we bieden geen dans en entertainment meer zoals op het Gala, maar wel een keynote speaker die een lezing over sigaren geeft, en we benoemen natuurlijk een prominente sigarenliefhebber tot Cigar Executive, ambassadeur van het sigaren roken."

En, zal de gedachte zijn geweest, we vragen Willem Kool, de journalist achter het Stan Huygens Journaal en zelf een liefhebber, om erbij te zijn. Zijn verslag, met bij elkaar twaalf tevreden sigarenrokers in beeld is in pr-termen oneindig veel meer waard dan een echte advertentie.

Voor de Cigar Dinners moet ook het rookverbod in de horeca worden omzeild, maar ook daar heeft Stokkermans wat op gevonden: "De Nederlandse wetgeving 'gedoogt' nu nog roomservice als uitzondering op het recht op de rookvrije werkplek. Daarom bouwen we de zaal vooraf om tot suite, en staat er een bed in de zaal en mag er gerookt worden. Op de avond zelf werken we niet met onze eigen medewerkers, maar met vrijwilligers – vaak heel kundige sommeliers en maîtres, en dat waarderen de gasten weer enorm. Met de intrede van het algehele rookverbod op 1 juni 2014 gaat dat overigens wel veranderen, en hebben ook vrijwilligers recht op een rookvrije werkplek. Maar gezien onze reputatie zullen we ook daar iets op verzinnen!"

Hajenius

Het sigarengilde had het druk deze week, want zaterdag vierde de Amsterdamse sigarenwinkel Hajenius op het Rokin het honderdjarig bestaan. De winkel is sinds 2007 eigendom van Scandinavian Tobacco Group. De pr-machine volgde hier hetzelfde recept, met nog meer bekende Nederlanders die op de foto's vooral plezier en gezelligheid uitstralen. "Tijdens een gezellige en doorrookte bijeenkomst werd door de vaste klantenkring geproost op de toekomst," aldus het Stan Huygens Journaal.

In pr-waarde had dit eeuwfeest nog veel meer succes, want ook andere kranten berichtten erover en, hoe kan het anders, over een honderdjarige wordt slechts met grote eerbied gesproken.

Roekeloze burgers

Stokkermans, actief VVD-er en oud-voorzitter van de VVD afdeling Noordwijk, verschijnt vaker in De Telegraaf. Op 12 april 2013 werd een Business Cigar Dinner van hem beschreven. In dat artikel ("Verbroedering met sigaren") klaagde Stokkermans dat de overheid er alles aan doet "om genieters af te schilderen als roekeloze en onverantwoorde burgers."

Hier zien we Stokkermans met Jort Kelder als organisator van het sigaargala. Het filmpje wordt overigens abrupt afgebroken als Kelder zegt: "Leg dát maar eens uit aan je longarts." Saillant detail, Stokkermans zit in het Comité van Aanbeveling van het Cure for Cancer Gala, dat plaatsvindt in zijn Grand Hotel Huis ter Duin, waar president Obama in maart dit jaar logeerde en Stokkermans hem de hand mocht schudden.