line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 februari 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: denktanks die zich inzetten voor vrije markt steunden tabaksindustrie / 200 organisaties roepen WHO op om samenwerking PMI af te wijzen / Chinese piloten mogen niet meer roken op binnenlandse vluchten / Sigarettenpeuken zijn wereldwijd grootste plastic vervuilers / Zeven van tien tabakswinkels in Maleisië krijgen presentjes van tabaksfabrikanten / BAT onder vuur omdat ze Instagram-influencers in Nieuw-Zeeland betaalt.




De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Denktanks die zich inzetten voor vrije markt steunden tabaksindustrie
Uit onderzoek van The Guardian blijkt dat 106 denktanks die zich wereldwijd inzetten voor de vrije markt, tegelijkertijd op zijn gekomen voor de belangen van de tabaksindustrie. Deze denktanks hebben veel invloed op het publieke debat en hebben beleidsmakers aangeschreven om te pleiten tegen plain packaging en voor de invoering van nieuw soortige tabaksproducten. Tenminste 53 van deze denktanks ontvingen geld van de industrie. Op de lijst staan geen Nederlandse denktanks.
Lees meer bij The Guardian

Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat de Britse High Commission in Maleisië en Amerikaanse ontwikkelingshulporganisaties geld gaven aan de lokale denktank Ideas. Deze denktank pleitte daarna tegen maatregelen als accijnsverhoging en plain packaging in Maleisië, terwijl deze maatregelen in Groot-Brittannië wel zijn ingevoerd om roken te ontmoedigen.
Lees meer in dit artikel in The Guardian

Mondiaal: 200 organisaties roepen WHO op om samenwerking PMI af te wijzen
De World Heart Foundation heeft in een open brief de WHO opgeroepen om niet in zee te gaan met de Foundation for a Smoke Free World (FSFW), een door Philip Morris gefinancierde stichting die met de WHO wil samenwerken. In 2017 wees de WHO de FSFW al af. De World Heart Foundation heeft haar nu opgeroepen om dat nogmaals te doen. De open brief is door tweehonderd organisaties van over de hele wereld ondertekend.
Lees hier meer.

China: Piloten mogen niet meer roken op binnenlandse vluchten
Vliegtuigpersoneel mag niet meer roken op binnenlandse vluchten, zo heeft de Chinese overheid bepaald. Het verbod werd al in oktober 2017 ingesteld, maar de vliegsector kreeg twee jaar om het in te voeren. Wie het verbod overtreedt kan twaalf maanden op non-actief worden gezet.
Lees meer bij South China Morning Post

Mondiaal: sigarettenpeuken zijn grootste plastic vervuilers
Plastic verpakkingen en rietjes worden gezien als grote plastic vervuilers, maar uit onderzoek van de University of California blijkt dat sigarettenpeuken met plastic filters de grootste vervuiler zijn. Veel rokers denken dat de filters biologisch afbreekbaar zijn, terwijl het meer dan tien jaar kan duren voor een filter verteerd is.
Lees meer bij CNN

Maleisië: zeven van tien tabakswinkels krijgen presentjes van tabaksfabrikanten
Uit onderzoek blijkt dat zeven de tien tabaksverkooppunten meedoen aan voordeelpropramma’s van tabaksfabrikanten. De fabrikanten hopen daarmee winkeliers te stimuleren om de tabaksverkoop op te voeren. Daarnaast maken ze ook extra reclame voor tabaksproducten. De winkeliers krijgen voordeeltjes terug: kortingen, geld, etensbonnen.
Lees meer in Malay Mail

Nieuw-Zeeland: BAT onder vuur omdat ze Instagram-influencers betaalt
Anti-rookorganisaties beschuldigen British American Tobacco (BAT) van het betalen van Instagram-influencers om reclame te maken voor hun e-sigaret Vype. De influencers posten video’s van zichzelf terwijl ze aan het dampen zijn. Hun duizenden volgers krijgen die filmpjes te zien, terwijl reclame maken voor dit soort producten verboden is.
Lees meer bij Stuff