line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 14 september 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse drogisterijen verkochten toch tabak aan minderjarigen / Nieuw-Zeelands onderzoek: hoe tabak verkocht wordt kan roken ontmoedigen / Amerikaanse rechter sommeert FDA voort te maken met afschrikwekkende plaatjes / Er moet meer gebeuren om FCTC verder te implementeren in Latijns-Amerika / Kentucky start anti-rookcampagne / Koreaans onderzoek: stoppen met roken verlaagt kans op dementie significant.


De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.



Door de webredactie

Verenigde Staten: drogisterijen verkochten toch tabak aan minderjarigen
Uit onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA Pediatrics blijkt dat meerdere drogisterijen tabak verkochten aan minderjarigen. Het onderzoek maktegebruik van onverwachte inspecties. Bij de drogisterijketen Walgreens was de situatie het ergst. Tussen 2012 en 2017 werd 1296 keer vastgesteld dat daar minderjarigen tabak hebben kunnen kopen, . wat er op neerkomt dat het bij één op de tien inspecties is geconstateerd.
Lees meer bij Reuters

Nieuw-Zeeland: hoe tabak verkocht wordt kan roken ontmoedigen
Uit onderzoek van de Universiteit van Otago blijkt dat waar en hoe tabak verkocht wordt, bij kan dragen aan het terugdringen van het aantal rokers. Door het opleggen van restricties aan tabaksverkopers moet het minder makkelijk zijn voor consumenten om tabak te kopen. Het zou schelen als potentiele nieuwe tabaksverkopers geen vergunning meer krijgen om tabak aan de man te brengen en als bestaande tabaksverkopers hun vergunning kwijtraken als ze ermee ophouden of naar een andere plek verhuizen. Dan zal er in 2032 50% minder gerookt worden, zo blijkt onder meer uit het onderzoek.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: rechter sommeert FDA voort te maken met afschrikwekkende plaatjes
Een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat de Food and Drug Administration (FDA) niet langer kan wachten met het invoeren van richtlijnen voor afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze plaatjes een afschrikkend effect op jongeren hebben en daarom moet de FDA voort maken met het uitbrengen van richtlijnen. De zaak is een overwinning voor gezondheidsorganisaties die al in 2016 een zaak hadden aangespannen om de druk op de FDA te verhogen.
Lees meer bij AAP Publications

Latijns-Amerika: er moet meer gebeuren om FCTC verder te implementeren
Hoewel 30 Latijns- en Midden-Amerikaanse landen het internationale anti-rookverdrag FCTC hebben ondertekend, blijkt dat er nog veel te weinig effectieve bijbehorende anti-rookmaatregelen zijn ingevoerd om de tabaksepidemie tegen te gaan. Dat is de conclusie van een rapport dat is gepubliceerd door de WHO Pan American Health Organization. Om roken effectiever te ontmoedigen, moeten meer maatregelen uit het FCTC-verdrag verder ingevoerd worden.
Lees meer in The Lancet

Verenigde Staten: Kentucky start anti-rookcampagne
In de Amerikaanse staat Kentucky rookt 24,6% van de inwoners, wat neerkomt op het op een na hoogste aantal rokers in een Amerikaanse staat. Om daar verandering in te brengen is begonnen met een anti-rookcampagne, is. Er is een gratis stoplijn geopend en door middel van radio- televisie-, internet- en printcampagnes worden mensen gewezen op de gevaren van roken.
Lees meer bij AP News

Korea: stoppen met roken verlaagt kans op dementie significant
Uit Koreaans onderzoek onder meer dan 46000 patiënten, gepubliceerd in the Annals of Clinical and Translational Neurology, blijkt dat rokers die stoppen met roken direct een significant lagere kans lopen op het ontwikkelen van dementie, zelfs als ze heel lang gerookt hebben. De kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer neemt met 14% af en de kans op vasculaire dementie neemt met 32% af.
Lees meer in The Sun

tags:  buitenland