line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 augustus 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: 
 Britse rechtse tabaksvriendelijke denktank IEA claimt donateurs toegang tot regering te kunnen bieden / Hoe de tabaksindustrie wereldwijd haar marketingstrategie aanpast / Roken wordt in sommige Indonesische dorpen als ‘overgangsritueel’ gebruikt / E-sigaret Juul wil Britse markt overnemen / Handhaving rookverbod op Chinese treinen valt tegen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Rechtse tabaksvriendelijke denktank IEA claimt donateurs toegang tot regering te kunnen bieden
Het Institute of Economic Affairs (IEA) is in opspraak geraakt omdat het donateurs toegang tot de Brexit-onderhandelingen biedt. De tabaksindustrie heeft in het verleden aan de IEA gedoneerd. De directeur van de IEA zei tegen een undercoverjournalist dat ze connecties hebben met een aantal ministers. Het IEA bood vervolgens toegang tot deze mensen, zodat er invloed kon worden uitgeoefend op de Brexit-onderhandelingen.
Lees meer in The Guardian

Mondiaal: Hoe de tabaksindustrie haar marketingstrategie aanpast
In het Westen wordt het steeds moeilijker om tabak te verkopen, omdat veel landen steeds strengere anti-rookmaatregelen nemen. Daarom heeft de industrie het op armere landen gemunt. Ook zijn er een hele rij nieuwe producten op de markt gebracht om jongeren te verleiden om te gaan roken. Deze producten zijn vaak niet gereguleerd. De tabaksindustrie opereert als een soort shapeshifter (iets of iemand die in een handomdraai van vorm verandert) als het om haar marketing en voorkomen gaat.
Lees meer in Forbes

Indonesië: Roken wordt in sommige dorpen als ‘overgangsritueel’ gebruikt
Jongens die op het punt staan om de pubertijd in te gaan, moeten een kretek sigaret (verrijkt met kruidnagel) roken. Het roken wordt in de provincie Magelang op Centraal-Java als overgangsritueel gezien. Omdat de traditie al lang bestaat en de lokale tabaksindustrie eraan verdient, durven politici geen sterke anti-rookstandpunten in te nemen.
Lees meer in The Jakarta Post

Groot-Brittannië: E-sigaret Juul wil de markt overnemen
In Amerika heeft e-sigaret Juul 70 procent van de markt in handen. Ook jongeren experimenteren er met de Juul (al is het gebruik niet erg wijd verspreid volgens dit onderzoek). Het heeft zelfs een eigen werkwoord gekregen: ‘juuling’. Nu wil de fabrikant de Britse markt bestormen waardoor er twee kampen zijn ontstaan: zij die denken dat Juul geen goed idee is omdat het jongeren kan verleiden tot tabaksgebruik en zij die Juul juist als een verrijking zien voor de markt om huidige rokers over te halen te stoppen en te gaan dampen.
Lees meer bij The Times

China: Handhaving rookverbod op treinen valt tegen
Op 90% van de Chinese spoorwegen is het verboden in de trein, op het perron én in wachtruimtes te roken. Desondanks valt de handhaving tegen, blijkt uit onderzoek van het Chinese Center for Disease Control and Prevention. Vooral op tragere trajecten is er te weinig controle.
Lees meer in China Daily

tags:  buitenland