line
primera pakket-1

Primera-tabakswinkels proberen via pakketservice nieuwe klanten te werven

woensdag 17 oktober 2018

De ruim 500 tabaks- en gemakswinkels van de Primera-keten fungeren doelbewust als afhaalpunt van pakketjes, “om van een eenmalige klant een terugkerende klant te maken.” Dat onthulde Gert van Doorn, directeur van de Primera-winkels, onlangs op BNR Radio.

Door de webredactie

Op vrijdag 12 oktober schalde de stem van Gert van Doorn door de ether. Van Doorn is algemeen directeur van de Primera-formule, waar 509 tabaks- en gemakswinkels in het land bij zijn aangesloten. BNR Radio interviewde hem onder het feestelijke motto “Lang leve de tabaks- gemaksformule” met als primeur dat er vanaf januari in alle Primera-winkels Apple-accessoires te koop zullen zijn.

Cursus inpakken

Van Doorn greep de gelegenheid aan om zijn winkels te promoten: die zijn onder meer bezig met een spaarpas-systeem, IKEA-cadeaubonnen en een cursus inpakken voor beginnende verkopers. We zouden bijna vergeten dat je er ook tabak kunt kopen. Dat bleek pas toen Van Doorn vertelde dat tabak “onmisbaar” is voor zijn winkels, maar wel “een krimpmarkt”, vandaar dat ze er van alles bij moeten doen.

Van Doorn vertelde ook dat Primera-winkels bij voorkeur in de buurt van supermarkten worden gevestigd, want daar zit de loop in. Maar, klaagde hij: “Wij zien de supermarkt als onze grootste concurrent. Meer dan 50 procent van de tabak wordt via supermarkten verkocht.” Toch beleeft de Primera-formule gouden tijden, beweert Van Doorn. Per jaar komen er tien winkels bij. Dat komt omdat die winkels voortdurend vernieuwingen uitproberen. In dat kader zijn ze ook in zee gegaan met Post.nl.

Terugkerende klanten

Mensen kunnen hun via Post.nl bestelde pakketjes in een Primera-tabakswinkel ophalen (of brengen). Het doel is, vervolgde Van Doorn, “om van die eenmalige klant een terugkerende klant te maken”. Met zijn uitspraak bevestigt Van Doorn wat TabakNee al eerder vermoedde en publiceerde: kleine tabakswinkels worden een op- of afhaalpunt voor pakketjes ten einde meer (rokende) klanten binnen te halen.

Displayban

Op BNR Nieuwsradio bleef onvermeld dat hun zaken vanaf 2022 geen tabakswaren meer mogen uitstallen, omdat het natuurlijk niet de bedoeling is dat mensen die hun pakje ophalen of brengen met tabakswaren worden geconfronteerd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) op Kamervragen van de SP geantwoord op 11 januari dit jaar. Aanleiding was een nieuwsbericht op TabakNee over de verwevenheid van de tabaksindustrie met de kleine tabakswinkeliers die ook afhaalpunten zijn.

tags:  sluikreclame | tabaksdisplay | inperking verkooppunten | verkooppunten