line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 25 november 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Australisch onderzoek toont aan dat Plain Packaging werkt / Montreal Economic Institute kreeg geld van tabaksindustrie / Nog voor het einde van het jaar een landelijk rookverbod in China / Nieuwe strategieën moeten tabaksgebruik in Canada onder 5 procent brengen in 2035 / Overheid Pakistan start met antirookcampagne / Tabaksfabrikanten proberen Canadese veroordeling aan te vechten / Overheid Sri Lanka verbiedt verkoop losse sigaretten. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Australië: Onderzoek toont aan dat Plain packaging werkt
Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Tobacco Control, blijkt dat 31% van de jongeren die probeerden te roken door sigaretten aan te schaffen die gestandaardiseerd waren verpakt, het roken daarna niet hebben doorgezet.
Lees meer bij Cancer Research UK

Canada: Montreal Economic Institute kreeg geld van tabaksindustrie
Niet alleen tabaksfabrikanten spreken zich uit tegen de invoering van plain packaging (het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen) in Canada. Ook verschillende lobbygroepen doen een duit in het zakje. Een van die groepen is de Montreal Economic Institute dat een rapport publiceerde tegen plain packaging. Nu blijkt dat het instituut mede gefinancierd wordt door de tabaksindustrie.
Lees meer bij The Globe and Mail

China: Nog voor het einde van het jaar een landelijk rookverbod
China is de grootste producent en gebruiker van tabaksproducten. De overheid wil nu landelijk antirookmaatregelen invoeren om de volksgezondheid te verbeteren. De regels, zoals rookverboden in de openbare ruimte, moeten nog voor het eind van het jaar zijn ingegaan. Volgens de WHO overlijden er jaarlijks 1 miljoen Chinezen aan de gevolgen van tabaksgebruik, een zesde van het aantal wereldwijde doden.
Lees meer bij The Times Live

Canada: Nieuwe strategieën moeten tabaksgebruik onder 5 procent brengen in 2035
Tijdens een conferentie over het terugdringen van tabaksgebruik hebben Canadese gezondheidsexperts gesproken over een strategie om het aantal rokers onder de 5 procent van de bevolking te brengen in 2035. Omdat er nog geen gegarandeerde methode is bedacht om dat te bewerkstelligen, zullen de experts verschillende strategieën in overweging gaan nemen. Daartoe is een ‘Endgame Cabinet’ met experts opgesteld die vinger aan de pols houden en ideeën naar voren zullen gaan brengen.
Lees meer op de website van Queens University

Pakistan: Overheid start met antirookcampagne
De Pakistaanse overheid is met de campagne ‘Sponge’ gestart, een serie reclames die duidelijk moeten maken wat tabaksgebruik kan veroorzaken. De campagne bestaat uit schokkende beelden die laten zien wat het roken van tabak met organen doet.
Lees meer bij de Pakistan Observer

Canada: Tabaksfabrikanten proberen veroordeling aan te vechten
In de staat Quebec proberen drie grote tabaksfabrikanten een eerder vonnis aan te vechten. Een rechter had geoordeeld dat de fabrikanten schuldig waren aan het toebrengen van gezondheidsschade aan rokers. De fabrikanten moesten 15 miljard dollar uitbetalen aan de rokers die zich bij de zaak hadden aangesloten. Nu probeert de industrie dat aan te vechten, door te stellen dat de rechter zich niet aan de wet heeft gehouden.
Lees meer bij de Montreal Gazette

Sri Lanka: Overheid verbiedt verkoop losse sigaretten
De Minister voor Volksgezondheid van Sri Lanka heeft gezegd dat er binnenkort een verbod op losse sigaretten zal worden uitgevaardigd. Ook mini-pakjes zullen in de ban worden gedaan, voortaan moet een pakje minstens 20 sigaretten bevatten. Men hoopt het zo moeilijker te maken om sigaretten aan te schaffen.
Lees meer bij Asian Tribune

tags:  buitenland