line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 november 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Een op de vier Fransen is voor een totaal verbod op tabak / Tabakslobbyist in transitieteam Trump / Aantal rokers VS blijft fors teruglopen / Reynolds wil meer geld van BAT voor overname / Campagne van start tegen roken met kinderen in de auto in Schotland / Amerikaanse tieners met astma sneller geneigd te roken / BAT wil Roemeense fabriek uitbreiden tot tweede grootste in Europa. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Frankrijk: Een op de vier Fransen is voor een totaal verbod op tabak
Uit onderzoek van het l’Insitute CSA in opdracht van nieuwssite Direct Matin blijkt dat maar liefst 27% van de Fransen voor een totaal verbod op tabak zijn. Het merendeel van die mensen zijn niet-roker, zo meldt de site.
Lees hier meer. 

Verenigde Staten: Tabakslobbyist in transitieteam Trump
Donald Trump heeft een tabakslobbyist aangesteld in het transitieteam dat hij heeft gevormd om de macht over te nemen in de Verenigde Staten. Het gaat om Cindy Hayden van Altria, het moederbedrijf van Philip Morris. Hayden moet zich nu bezig gaan houden met 'Homeland Security'.
Lees meer bij Politico.

Verenigde Staten: Aantal rokers blijft fors teruglopen
Sinds 2005 is het aantal rokers in Amerika gedaald met 8,6 miljoen. In procenten betekent dat in 2005, 21% van de volwassen bevolking rookte. In 2015 was dat gedaald tot 15%, zo melden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De verwachting is dat dit verder zal dalen doordat Californië van plan is een flinke accijnsverhoging in te voeren.
Lees meer op de website van WBEZ

Verenigde Staten: Reynolds wil meer geld van BAT voor overname
Tabaksfabrikant R.J. Reynolds heeft het bod van 47 miljard dollar van British American Tobacco (BAT) voor een overname afgewezen. BAT bezit al 42% van de aandelen van Reynolds en wilde met het bod de volledige eigenaar worden. Reynolds wil nu meer geld zien voor het zich gewonnen geeft.
Lees meer bij de International Business Times

Schotland: Campagne van start tegen roken met kinderen in de auto
Op 5 december gaat een nieuw rookverbod in Schotland in. Dan is het verboden om te roken in de auto als er kinderen aan boord zijn. Om het verbod aandacht te geven heeft de overheid een campagne gelanceerd om duidelijk te maken wat de gevaren van roken voor kinderen zijn en rokers te ontmoedigen om in de auto een sigaret op te steken als hun kroost aan boord is. Degene die betrapt wordt zal een boete van 100 pond moeten betalen.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Tieners met astma sneller geneigd te roken
Een onderzoek dat is gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van het American College of Allergy, Asthma and Immunology, laat zien dat tieners die last hebben astma sneller geneigd zijn te gaan roken. Ze denken dat een sigaret hen zal ontspannen bij stress en angstsituaties. Uit het onderzoek blijkt dat 22 procent van de kinderen met astma roken, ten opzichte van 12 procent van de kinderen zonder astma.
Lees meer bij Medical News Today

Roemenië: BAT wil fabriek uitbreiden tot tweede grootste in Europa
Tabaksgigant British American Tobacco (BAT) is voornemens haar fabriek in Ploiesti zo uit te breiden dat het hun tweede grootste fabriek in Europa wordt. BAT zegt dat de uitbreiding een enorme economische groei voor Roemenië zal opleveren en schat dat de inkomsten van de overheid de komende vijf jaar met 1 miljard euro zullen worden vergroot.
Lees meer in Romania Insider

tags:  buitenland