line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 11 november 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: WHO-directeur Margaret Chan: ‘De tabaksepidemie moet ophouden’ / Wereldbank wil dat tabakslobbygroep verband met hen weghaalt / Britse studie legt veranderingen in DNA door tabaksrook bloot / Invoering plain packaging Sri Lanka moet tabaksconsumptie ontmoedigen / Californië stemt vóór accijnsverhoging. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: WHO-directeur Margaret Chan vindt dat de tabaksepidemie moet ophouden
Aan de vooravond van de  nieuwe FCTC conferentie in India, heeft WHO-directeur Margaret Chan zich over tabak uitgesproken. Ze schrijft in een stuk in The Guardian dat iedere aan tabak gerelateerde dode een te voorkomen tragedie is en dat de epidemie nu moet ophouden. ‘We weten wat we moeten doen om de epidemie te stoppen, het wordt tijd dat we verdere stappen gaan zetten.’ De WHO/FCTC conferentie is van 7-12 november in New Delhi.
Lees meer hier

Verenigde Staten: Wereldbank wil dat tabakslobbygroep stopt met het leggen van niet bestaande relaties
Verschillende organisaties en bedrijven zoals de Wereldbank en Nestlé willen dat een controversiële tabakslobbygroep stopt met het leggen van verbanden met hen. De International Tax and Investment Centre (ITIC) zegt op haar website namelijk dat ze, volgens de organisaties onterecht, samenwerkt met de Wereldbank en anderen. Ook zegt het ITIC dat ze worden gesponsord door onder meer het Britse Departement voor Internationale Ontwikkeling en door Nestlé. In 2014 maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat het ITIC zich inzet voor de belangen van de tabaksindustrie.
Lees meer in The Financial Times. 

Groot-Brittannië: Studie legt veranderingen in DNA door tabaksrook bloot
Een studie van King’s College London naar de gevolgen van het roken van tabak op DNA heeft blootgelegd wat de impact van roken is. Het DNA van een persoon die gedurende een jaar iedere dag een pakje sigaretten rookt, krijgt een flinke klap. Er vinden dan gemiddeld 150 mutaties in iedere longcel plaats. Ook vinden er zo’n 100 mutaties in de cellen in het strottenhoofd plaats. Daarnaast zijn er mutaties gevonden in de lever, de blaas en in andere organen.
Lees meer in The Guardian

Sri Lanka: Invoering plain packaging moet tabaksconsumptie ontmoedigen
President Maithripala Sirisena van Sri Lanka heeft aangekondigd dat tabaksproducten standaard verpakt zullen gaan worden (plain packaging). Daarmee verliezen tabaksfabrikanten de mogelijkheid om met merkuitingen op tabaksverpakkingen hun producten aantrekkelijk te maken voor consumenten. De maatregel moet tabaksgebruik ontmoedigen.
Lees meer in The Gulf Times

Verenigde Staten: Californië stemt vóór accijnsverhoging
Inwoners van de Amerikaanse staat Californië hebben voor een accijnsverhoging van 2 dollar gestemd, zodat roken duurder wordt en tabak daardoor minder aantrekkelijk om te proberen voor o.a. jongeren.
Lees meer bij Reuters

tags:  buitenland