line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 september 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Nieuw-Zeelandse bank ANZ stopt met investeringen in wapens en tabak / Amerikaans moederbedrijf Philip Morris voert stevige lobby voor e-sigaretten / Japan Tobacco International misleidt met website over plain packaging in Canada / Amerikanen vinden dat tabak niet bij drogist hoort / Zuid-Afrikaanse klokkenluider British American Tobacco wordt bedreigd / Rechtbank VS informeert rokers over de schadevergoeding die ze van Philip Morris kunnen krijgen / Nieuwe accijnsverhoging moet tabaksconsumptie Rwanda af laten nemen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Nieuw-Zeeland: Bank ANZ stopt met investeringen in wapens en tabak
ANZ, de grootste bank van Nieuw-Zeeland heeft aangekondigd geen spaargeld van haar klanten meer te gebruiken voor beleggingen in tabak en wapens. De bank zegt in een verklaring dat ze dit doet omdat haar klanten daarom vroegen en omdat het 'een goede daad' was.
Lees meer op de website van Radio RNZ

Verenigde Staten: Moederbedrijf Philip Morris voert stevige lobby voor e-sigaretten
Altria, het moederbedrijf van Marlboro-producent Philip Morris, is een van de grote tabaksbedrijven die in Amerika een flinke lobby voert voor de e-sigaret. Zelf heeft Altria verschillende varianten van de e-sigaret in haar portfolio. Altria probeert de Food and Drug Administration te beïnvloeden en probeert politici zover te krijgen wetsvoorstellen die ze voor hen geschreven heeft, in te laten voeren. De tabaksindustrie probeert al langer de e-sigaretmarkt naar zich toe te trekken om mee te kunnen liften op de hype en op alle mogelijke manieren geld te verdienen aan nicotineverslaving.
Lees meer in The New York Times 

Canada: Japan Tobacco International misleidt met website over plain packaging
Een van de grootste wereldwijde tabaksfabrikanten Japan Tobacco International (JTI) heeft een website gelanceerd over plain packaging met de boodschap dat deze maatregel te snel en slechts na een korte publieke consultatie wordt ingevoerd. Plain packaging is het standaard verpakken van tabaksproducten zonder merkopdrukken, bedoeld om tabak minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. Volgens Smoke Free Canada probeert JTI met de website media-aandacht te krijgen om twijfel te kunnen zaaien over plain packaging.
Lees meer hier 

Verenigde Staten: Amerikanen vinden dat tabak niet bij drogist hoort
Tweederde van de Amerikanen vindt volgens een nieuw onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention dat tabak niet thuis hoort in de schappen van de drogist. De helft van de ondervraagde rokers is het daar ook mee eens. Tabak gaat volgens de onderzoekers niet samen met de rol die de drogist heeft in het verbeteren van de Amerikaanse volksgezondheid.
Lees meer bij Medical Xpress 

Zuid-Afrika: Klokkenluider British American Tobacco wordt bedreigd
Francois van der Westhoven, zo heet de klokkenluider die onthulde dat British American Tobacco (BAT) haar concurrenten bespioneerde en zich schuldig maakte aan omkoping. Sinds hij uit de school heeft geklapt zegt hij door mannen gevolgd te worden die hem en zijn vrouw hebben bedreigd.
Lees meer bij The Sunday Mail

Verenigde Staten: Rechtbank informeert rokers over de schadevergoeding die ze van Philip Morris kunnen krijgen
45 miljoen dollar, dat is het bedrag waarvoor Philip Morris heeft geschikt in een zaak over misleiding van het publiek. Marlboro Light en Marlboro Ulta Light zouden namelijk minder schadelijk voor de gezondheid zijn. Een claim die niet klopte. Rokers in de staat Arkansas die tussen 1 november 1971 en 22 juni 2010 deze merken hebben gerookt kunnen zich melden om te delen in de schadevergoeding.
Lees meer bij PR Newswire

Rwanda: Nieuwe accijnsverhoging moet tabaksconsumptie af laten nemen
De regering van Rwanda onderzoekt hoe zij met een extra accijnsverhoging de consumptie van tabak verder kan laten afnemen. Een eerdere accijnsverhoging resulteerde al in een terugloop van 11 procent in de tabaksconsumptie.
Lees meer bij Asoko Insight

 

tags:  buitenland