line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 augustus 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie Libanon profiteert van Syrische vluchtelingen / Brexit van invloed op mentholverbod sigaretten / Prijs Indonesische sigaretten zou twee keer zo hoog moeten zijn / Deelnames aan Britse rookstopprogramma gedaald / Chinese President Xi roept op om volksgezondheid overal in mee te wegen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Libanon: Tabaksindustrie profiteert van Syrische vluchtelingen
Er zijn naar schatting twee miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon. Tabaksfabrikanten draaien overuren om aan de grote vraag naar sigaretten te kunnen voldoen. In veel vluchtelingenkampen wordt de tijd gedood door te roken.
Lees meer bij Our London

Groot-Brittannië: Brexit van invloed op mentholverbod sigaretten
Groot-Brittannië moet net als de rest van de Europese lidstaten antirookmaatregelen invoeren die zijn vastgesteld in Brussel. Een van die regels is het gefaseerd verbieden van menthol-smaak aan sigaretten. Volgens The Sun heeft een lid van het Departement van Volksgezondheid gezegd dat dit verbod deel uitmaakt van de Brexit-onderhandelingen.
Lees meer bij The Independent

Indonesië: Prijs sigaretten zou twee keer zo hoog moeten zijn
Uit een nieuwe enquête van de Universiteit van Indonesië blijkt dat de prijs van een pakje sigaretten niet 20.000, maar 50.000 rupiah (3,34 euro) zou moeten zijn. De enquête is uitgevoerd onder 1000 respondenten onder wie ook rokers. Deelnemers denken dat er bij een hogere prijs minder gerookt zal worden.
Lees meer bij Asia News

Groot-Brittannië: Deelnames aan rookstopprogramma's gedaald
Het aantal mensen dat zich in heeft geschreven voor een rookstopprogramma in Groot-Brittannië is voor het vierde jaar op rij gedaald. Dat meldt de National Health Service (NHS). Over 2015/2016 prikten 382.000 mensen een stopdatum, dat is 15% minder dan een jaar ervoor en zelfs 37% minder dan twee jaar terug. Een reden voor de afname is dat lokale gemeenten hun rookstopprogramma’s niet meer ondersteunen.
Lees meer bij Nursing in Practice

China: President Xi roept op om volksgezondheid overal in mee te wegen
Als er nieuwe wetten worden gemaakt, vindt President Xi Jinping van China dat de volksgezondheid daarbij mee moet wegen. Als de volksgezondheid achteruit gaat, zal dat de economische en sociale vooruitgang van China tegenwerken, vindt hij. China heeft het grootste aantal rokers ter wereld. Mensen moeten in een rookvrije omgeving kunnen verblijven, zegt Xi.
Lees meer bij China Daily

 

tags:  accijns | buitenland | menthol | prijs