line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 augustus 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Verhoogde stopkans voor rokers bij veraf gelegen verkooppunten / Grootste eigenaar tabaksautomaten dreigt met rechtszaak om Iers verbod / BAT vermindert sigaretten Brits pakje Dunhil in plaats van prijsverhoging / Tabaksindustrie verliest rechtszaak in Florida / Nieuwe documenten leggen omkoping en corruptie BAT verder bloot / Nieuwe antirookwetten in Senegal / Afschrikwekkende plaatjes op Kenyaanse tabaksverpakkingen verplicht. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Finland: Verhoogde stopkans voor rokers bij veraf gelegen verkooppunten
Rokers die meer moeite moeten doen voor de aankoop van sigaretten omdat verkooppunten verder van hen verwijderd liggen, zijn sneller geneigd te stoppen met roken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Finnish Insitute of Occupational Health in samenwerking met het University College London. Iedere 500 meter dat een verkooppunt verder van iemand verwijderd wordt, verhoogt de kans op stoppen met 20 tot 60 procent.
Lees meer bij Reuters

Ierland: Grootste eigenaar tabaksautomaten dreigt met rechtszaak om verbod
Nu de Ierse overheid een verbod op tabaksautomaten wil invoeren, dreigt de grootste eigenaar van die automaten met een rechtszaak. Tobaccoland bezit 1500 van de 6000 over Ierse pubs verspreidde tabaksautomaten en zegt dat de maatregel 23 banen kan kosten. De overheid probeert met de maatregel te voorkomen dat jongeren makkelijk aan sigaretten kunnen komen.
Lees meer bij RTE News

Groot-Brittannië: BAT vermindert sigaretten pakje Dunhil in plaats van prijsverhoging
British American Tobacco (BAT) heeft bekend gemaakt dat er vanaf 1 september niet meer 25 maar 23 sigaretten in een Brits pakje Dunhill zullen zitten. Dit omdat anders de prijs voor een pakje verhoogd zou moeten worden door een nieuwe accijnsheffing. BAT zegt van rokers te hebben gehoord dat ze liever minder sigaretten in een pakje hebben, dan meer te gaan betalen.
Lees meer in The Daily Mail

Verenigde Staten: Tabaksindustrie verliest rechtszaak in Florida
Twee grote tabaksfabrikanten hebben een rechtszaak in Florida verloren waarin ze claimden dat een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof in de staat onrechtmatig inhield dat tabak niet meer verkocht mocht worden. Het Hooggerechtshof had de fabrikanten veroordeeld voor het manipuleren van tabak zodat het verslavender en daarmee dodelijker was geworden. Zo werd de deur open gezet voor allerlei rechtszaken van mensen die ziek zijn geworden van het roken van tabak. Volgens tabaksfabrikanten heeft de uitspraak onterecht ingehouden dat tabak niet meer verkocht zou mogen worden, het is namelijk een legaal product. De rechter besloot nu dat de claim van de tabaksfabrikanten onterecht is. Tabak is legaal, het is alleen bewust gemanipuleerd en daardoor dodelijker geworden.
Lees meer bij Health News Florida

Zuid-Afrika: Nieuwe documenten leggen omkoping en corruptie BAT verder bloot
Door een nieuwe lading documenten die een anonieme hacker online heeft gezet, zijn meer details vrijgekomen over de omkoping en corruptie die British American Tobacco (BAT) in Zuid-Afrika heeft gebezigd om concurrenten tegen te houden.
Lees meer bij AllAfrica

Senegal: Nieuwe antirookwetten ingevoerd om jongeren te beschermen
De Senegalese overheid heeft nieuwe antirookwetten ingevoerd waardoor roken op publieke plaatsen verboden wordt. Ook mag tabak niet meer aan minderjarigen worden verkocht. Ook moeten tabaksfabrikanten gezondheidswaarschuwingen op pakjes sigaretten gaan plaatsen.
Lees meer bij Africa News

Kenya: Afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen verplicht
Binnen een maand tijd moeten er afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen komen om het ontmoedigen van roken te bevorderen. Dat heeft de Kenyaanse overheid bekend gemaakt.
Lees meer bij Haberler.com

 

tags:  accijns | accijnsverhoging | buitenland | corruptie | fraude | inperking | inperking verkooppunten | omkoping | verkooppunten