line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 augustus 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Type A persoonlijkheden uitvinding van tabaksindustrie / Onderzoek in elf Europese landen laat zien dat roken schadelijkst is / Economist beschrijft strijd van tabaksindustrie tegen plain packaging / Politici in Californië accepteerden tabaksgeld / Amerikaanse CDC meldt dat verschillende etnische groepen nog veel rokers tellen / Vice-President Nigeria wil meer antirookmaatregelen nemen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Wereldwijd: Type A persoonlijkheden uitvinding van tabaksindustrie
Bent u een Type A (gestrest en erg op de tijd) of Type B (relaxed en gemoedelijk) persoonlijkheid? Uit een nieuwe analyse van interne documenten van de tabaksindustrie blijkt dat dit een verzinsel is van de tabaksindustrie. Zij financierde verschillende studies met dubieuze uitkomsten om te ontkennen dat roken schadelijk was. U was nou eenmaal gestrest omdat dat in uw persoonlijkheid zat. De industrie gebruikte de verschillende type persoonlijkheden om te ontkennen dat roken kankerverwekkend was. De omschrijving won aan populariteit en wordt nog altijd gebruikt.
Lees meer bij Business Insider

Europa: Onderzoek in elf landen laat zien dat roken schadelijkst is
Door roken aan te pakken kunnen de grootste winsten voor de gezondheid worden behaald. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in elf Europese landen.
Lees meer bij BioMed Central

Wereldwijd: Economist beschrijft strijd van tabaksindustrie tegen plain packaging
Het gerenommeerde tijdschrift The Economist heeft op een rijtje gezet wat de tabaksindsutrie doet om plain packaging tegen te houden. Meestal probeert de industrie een land via rechtszaken af te schrikken gestandaardiseerde tabaksverpakkingen in te voeren. Door een aantal verliezen op rij, concludeert The Economist dat de route naar de rechter weinig succesvol zal blijken voor de toekomst.
Lees meer hier 

Verenigde Staten: Politici in Californië accepteerden tabaksgeld
Verschillende politici hebben tabaksgeld aangenomen, zo onthulde de American Cancer Society (ACS). Sinds 2015 hebben tabaksfabrikanten 1,6 miljoen dollar aan politici gedoneerd. De ACS vindt dat deze politici zich publiekelijk moeten verantwoorden van het accepteren van dit geld.
Lees meer bij ABC Tell

Verenigde Staten: CDC meldt dat verschillende etnische groepen nog veel rokers tellen
Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention heeft in een nieuw onderzoek geconstateerd dat hoewel de algemene rookprevalentie daalt, er nog wel relatief veel rokers voorkomen in bepaalde etnische groeperingen. Oorspronkelijke inwoners van Alaska en ook Native-Americans hebben een hoge rook-prevalentie. Net als Puerto Ricanen.
Lees meer bij Medical Xpress

Nigeria: Vice-President wil meer antirookmaatregelen nemen
De Nigeriaanse Vice-President prof. Yemi Osinbajo wil dat kinderen beter beschermd worden tegen de gevaren van sigarettenrook. Daartoe moeten er meer antirookmaatregelen komen om de publieke perceptie van roken te veranderen.
Lees meer bij VON

 

tags:  buitenland