line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 juli 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksfabrikanten en Olieindustrie spanden samen / Tabaksfabrikanten boos over Franse wet die te coole sigarettenmerken verbiedt / Chinese winkels lappen verkoopverbod tabak rond scholen aan hun laars / Britse stad Sheffield voert rookvrije speelruimtes voor kinderen in / Opschudding over foto van vijfjarig Russisch jongetje dat rookt en drinkt. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Tabaksfabrikanten en Olieindustrie spanden samen
Uit documenten die onlangs zijn vrijgegeven blijkt dat tabaksfabrikanten en de olieindustrie hebben samengewerkt. De tabaksfabrikanten probeerden zo lang mogelijk de schadelijke gevolgen van roken te ontkennen en de olieindustrie deed dat met de schade die olie voor het milieu opleverde. Ze deelden marketing- en advertentie-strategieen, welke PR firma’s te gebruiken en welke onderzoeksinstituten en wetenschappers hen zouden kunnen en willen helpen.
Lees meer in The Huffington Post.

Frankrijk: Tabaksfabrikanten boos over wet die te coole sigarettenmerken verbiedt
Voortvloeiend uit de Europese Tabaksproductenrichtlijn ligt er in Frankrijk een wetsvoorstel klaar dat sigarettenmerken zal verbieden die ‘te cool’ zijn. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid staan er op Gauloises en Gitanes ‘vrouwelijke iconen’ en suggereren Lucky Strike, Fortuna en Marlboro Gold ‘geluk en succes’ met hun verpakkingen. Een manier om iemand extra tot roken te verleiden en daarom moeten ze uit de schappen. Tabaksfabrikanten zijn daar boos over.
Lees meer in The Guardian

China: Winkels lappen verkoopverbod tabak rond scholen aan hun laars
Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Tobacco Control blijkt dat winkels in Changsha, de hoofdstad van de provincie Yunan, een tabaksverkoopverbod aan hun laars lappen rond scholen. Officieel mag er tot op 100 meter van scholen geen tabak worden verkocht. De onderzoekers bekeken 36 scholen en troffen bij elke school drie tabaksverkopers op 100 meter aan. Ook wordt er actief op kinderen gemarket
Lees meer bij Medical Xpress.

Groot-Brittannië: Sheffield voert rookvrije speelruimtes voor kinderen in
In het Britse Sheffield mag niet meer gerookt worden op speelplaatsen voor kinderen. De ban zal op 152 speelplaatsen ingaan. De gemeenteraad wil de sociale norm rond roken veranderen en er zo voor zorgen dat minder kinderen zullen gaan roken.
Lees meer bij ITV

Rusland: Opschudding over foto van vijfjarige die rookt en drinkt
Een foto van een Russisch jongetje van vijf jaar oud dat in een speeltoestel zit en een sigaret opsteekt en een blikje bier vasthoudt, heeft voor veel opschudding op internet heeft gezorgd.
Bekijk de foto bij The Sun.

tags:  buitenland