line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 juli 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: British American Tobacco verleidt Birmese kinderen tot roken / Geen juridische obstakels voor tabaksvrije generatie Tasmanië / Tabaksfabrikanten geven miljoenen uit om accijnsverhoging Californië tegen te houden / British American Tobacco schrapt 950 banen bij Duitse fabriek / Mike Pence ontving geld tabaksfabrikanten / Japan Tobacco International koopt 40 procent Ethiopisch tabaksbedrijf. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Birma: British American Tobacco verleidt kinderen tot roken
Tabaksgigant British American Tobacco (BAT) verleidt Birmese kinderen tot roken door ‘kiddy packs’ aan te bieden, verpakkingen van vier sigaretten, door gratis aanstekers uit te delen bij de aankoop van sigaretten, door het sponsoren van muziekevenementen en door tabak te promoten en te verkopen nabij scholen.
Lees meer in The Times

Australië: Geen juridische obstakels voor tabaksvrije generatie Tasmanië
Het British Medical Journal (BMJ) houdt een blog bij met daarin de vorderingen rond het invoeren van de tabaksvrije generatie op Tasmanië. Een van de laatste ontwikkelingen is dat er geen juridische obstakels voor een tabaksvrije generatie zijn gevonden. Het idee is om kinderen die na 2000 geboren zijn geen tabak meer te kunnen laten kopen.
Lees meer hier

Verenigde Staten: Tabaksfabrikanten geven miljoenen uit om accijnsverhoging tegen te houden
Om een mogelijke accijnsverhoging in Californië tegen te houden hebben tabaksfabrikanten samen 17 miljoen dollar geinvesteerd in reclamecampagnes, nieuwsbrieven en publiekspeilingen.
Lees meer bij CBS Los Angeles

Duitsland: British American Tobacco schrapt 950 banen bij fabriek
Omdat de verkoop van tabak in de westerse wereld terugloopt schrapt British American Tobacco 950 van de 1320 banen bij haar Duitse fabriek in Bayreuth, Bavaria.
Lees meer bij ESM

Verenigde Staten: Mike Pence ontving geld tabaksfabrikanten
Donalds Trumps ‘running mate’ Mike Pence heeft in het verleden toegegeven geld van de tabaksindustrie gekregen te hebben. Het gaat om bijdrages van meer dan 10.000 dollar aan zijn campagneskas. Pence heeft ook in het openbaar gezegd dat roken niet dodelijk is en dat er volgens hem geen verband is tussen roken en longkanker.
Lees meer bij Daily Kos

Ethiopië: Japan Tobacco International koopt 40 procent tabaksbedrijf
Tabaksgigant Japan Tobacco International (JTI) heeft 40 procent van het Ehtiopische National Tobacco Enterprise gekocht voor een recordbedrag van 510 miljoen dollar. Het bedrijf was eerst volledig in handen van de staat. De directeur van JTI noemde Ethiopië een opkomende markt voor tabak.
Lees meer bij AFK Instider

Zuid-Korea: Constitutioneel hof handhaaft rookverbod restaurants 
Het Constitutioneel Hof in Zuid-Korea heeft voor de vierde keer het rookverbod in restaurants bevestigd, onder afwijzing van argumenten dat het verbod inbreuk maakt op individuele rechten op eigendom en geluk.
Lees meer bij The Korea Herald

 

 

tags:  buitenland