line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 juli 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Meer zwangere Amerikaanse vrouwen aan nicotine blootgesteld dan gedacht / Britse premier Theresa May stemde tegen verbod op roken in auto / Winst Uruguay tegen Philip Morris over plain packaging helpt Canada / BBC onthult hoe ze Kenyaanse senator betrapte op omkoping door BAT / ‘Tabak zou niet goedkoper dan eten moeten zijn in Bangladesh’ / Tabaksindustrie heeft wereldwijd moeite om talent aan zich te binden. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Meer zwangere vrouwen aan nicotine blootgesteld dan gedacht
Uit onderzoek van de Universiteit van Cincinnati blijkt dat er meer zwangere vrouwen aan nicotine blootstaan dan eerder werd gedacht. Veel meer zwangere vrouwen hebben nicotine in hun bloed, dan het aantal vrouwen dat zegt te roken tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit bloedonderzoek. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Perinatology. Het is een belangrijk gegeven omdat roken en nicotine de kans op vroeggeboorte met 25% vergroten.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Theresa May stemde tegen verbod op roken in auto
De Britse krant The Independent heeft een overzicht gemaakt van het stemgedrag van de nieuwe premier, Theresa May. Daaruit blijkt onder meer dat zij tegen een verbod heeft gestemd op roken in de auto als er kinderen aan boord zijn.
Lees meer hier

Canada: Winst Uruguay tegen Philip Morris over plain packaging helpt
Het feit dat Uruguay deze week Philip Morris versloeg in een rechtszaak over plain packaging, wordt in Canada als een steun in de rug ervaren. Het land wil ook standaard verpakkingen invoeren voor tabaksproducten. Doordat de tabaksindustrie rechtszaken blijft verliezen over deze maatregel, lijkt de invoering snel realiteit te kunnen worden.
Lees meer in Global News

Kenya: BBC onthult hoe ze senator betrapte op omkoping door BAT
Eerder dit jaar onthulde de BBC dat senator Moses Wetang'ula zich om had laten kopen door British American Tobacco (BAT). In een rechtszaak over het schandaal heeft de BBC onthuld hoe ze te werk is gegaan. Er zijn onder meer forensische experts en speciale software ingezet om de authenticiteit van e-mails tussen de senator en BAT te verifiëren.
Lees meer bij Daily Nation

Bangladesh: ‘Tabak zou niet goedkoper dan eten moeten zijn’
The Daily Observer interviewde tabaksexpert Debra Efroymson over de controle op tabak in Bangladesh. Volgens Efroymsom is de prijs van voedsel in het land door de inflatie duurder geworden, maar de prijs van tabak gelijk gebleven. Daardoor is roken eigenlijk goedkoper geworden. Ze raadt aan om accijnzen in te voeren, die veroorzaken een afname in het aantal rokers.
Lees meer hier

Mondiaal: Tabaksindustrie heeft steeds meer moeite om talent aan zich te binden
Terwijl tabaksproducenten zich op de borst kloppen dat ze steeds tot de beste werkgevers worden verkozen, blijken ze steeds meer moeite te hebben om goed personeel aan te trekken. Talent wil niet langer meewerken aan de productie van een dodelijk product.
Lees meer in The Guardian

 

tags:  BAT | buitenland | nicotine | plain packaging | PMI | roken | tabaksindustrie | zwanger