line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 juli 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: EU stopt miljarden-overeenkomst met tabaksindustrie / Oproep om minder geld uit te geven aan Britse films die roken promoten / Displayban leidt tot minder rokende jongeren Nieuw-Zeeland / British American Tobacco belooft kinderarbeid Bangladesh te onderzoeken / Tabaksindustrie richtte pijlen op zwarte gemeenschap VS met menthol / Ziekenhuislobbygroep doneert aan campagne voor accijnsverhoging Californië / Amerikaanse Rokers trekken aan kortste eind in zaak tegen tabaksindustrie. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Brussel: EU stopt miljarden-overeenkomst met tabaksindustrie
De Europese Unie gaat stoppen met een samenwerkingovereenkomst met de tabaksindustrie. Dit nadat er veel kritiek is gekomen op deze overeenkomst die al sinds 2004 geldt en waar miljarden mee gemoeid zijn. De EU en de industrie werkten samen om sigarettensmokkel tegen te gaan, maar die samenwerking heeft ook de rol van de fabrikanten bij de smokkel vertroebeld. Bovendien mogen overheden niet met de industrie samenwerken op grond van het internationale antirookverdrag FCTC.
Lees meer bij Enterparse

Groot-Brittannië: Oproep om minder geld uit te geven aan films die roken promoten
Gezondheidsexperts hebben de Britse overheid opgeroepen om minder geld uit te geven aan films waarin roken wordt gepromoot en meer geld aan antirookcampagnes te besteden. Antirookcampagnes konden vorig jaar op 5.3 miljoen pond rekenen. In 2009-2010 was dat nog 25 miljoen pond. Terwijl er tussen 2007 en 2015 via belastingvoordelen maar liefst 473 miljoen pond aan films is opgegaan die roken promoten, verdeeld over 90 films die de meeste omzet hebben gedraaid in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.
Lees meer bij Medical Xpress

Nieuw-Zeeland: Displayban leidt tot minder rokende jongeren
Uit onderzoek is gebleken dat een verbod op tabaksuitstallingen in Nieuw-Zeelandse winkels, heeft geleid tot een nieuw laagterecord aan rokende jongeren. Het aantal jongeren dat tabak uitprobeerde daalde van 24% in 2011 tot 17% in 2014.
Lees meer bij Sina

Bangladesh: British American Tobacco belooft kinderarbeid te onderzoeken
Tabaksgigant British American Tobacco (BAT) heeft beloofd onderzoek te gaan doen naar kinderarbeid in de productie van tabak. Dat doet ze in reactie op onderzoek van een Zweeds onderzoeksbureau dat aantoont hoe in de toeleveringsketen van tabak voor BAT-merken kinderen worden uitgebuit.
Lees meer bij Yahoo News

Verenigde Staten: Tabaksindustrie richtte pijlen op zwarte gemeenschap met menthol
Uit een film van de 22-jarige filmstudent Mondy blijkt dat de tabaksindustrie jarenlang haar reclame en lobbypijlen op de zwarte Amerikaanse gemeenschap heeft gericht om mentholsigaretten aan de man te brengen. Het resultaat is dat Afro-Amerikanen veel meer menthol roken dan ‘blanke’ landgenoten. Mondy vond bewijs voor de doelgroep-benadering in vrijgegeven interne documenten van de tabaksindustrie.
Lees meer bij de Huffington Post

Verenigde Staten: Ziekenhuislobbygroep doneert aan campagne voor accijnsverhoging
De California Hospital Association doneert 9 miljoen dollar aan het Save Lives for Californië initiatief. Daarmee hoopt de lobbygroep voor ziekenhuizen en de gezondheidszorg een extra impuls te geven aan de campagne om tabaksaccijnzen te verhogen. Daarmee wordt roken verder ontmoedigd wat zal leiden tot minder tabak-gerelateerde doden.
Lees meer bij Action News Now

Verenigde Staten: Rokers trekken aan kortste eind in zaak tegen tabaksindustrie
De Hoge Raad van Californie heeft een hoger beroep van een class action zaak van rokers tegen de tabaksindustrie afgewezen. Eerder oordeelde de rechtbank in het voordeel van Philip Morris en liepen de rokers een schadevergoeding van 10,1 miljard dollar mis. Het hoger beroep moest de zaak heropenen. De Hoge Raad wees dat af.
Lees meer bij Legal News

 

tags:  buitenland | roken in films | tabaksindustrie