line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 juli 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie krimpt door wereldwijde rookverboden / 100.000 tabaksdoden per jaar ondanks rookverboden Turkije / Zuidoostelijke Staten VS hebben nog geen goede antirookwetten / Nieuwe tabakswet maakt oude regels ongedaan in voordeel industrie / Voor vierde jaar op rij daalt sigarettenverkoop. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Wereld: Tabaksindustrie krimpt door wereldwijde rookverboden
Uit een tienjarig onderzoek van de Warwick Business School onder 141 tabaksbedrijven in twintig landen blijkt dat hun markt stelselmatig is gekrompen. In 170 landen zijn er antirookmaatregelen genomen om roken verder te ontmoedigen en die hebben wel degelijk effect op de reikwijdte van de industrie. Dat schrijft de universiteit op haar website.
Lees meer hier

Turkije: 100.000 tabaksdoden per jaar ondanks rookverboden
Ieder jaar overlijden er 100.000 Turken aan de gevolgen van roken. Dat blijkt uit onderzoek van de Hacettepe University in Ankara. Sinds 2009 geldt er een rookverbod in openbare gelegenheden in Turkije. De vraag is nu of die verboden niet genoeg hebben gewerkt om het roken te ontmoedigen. De verwachting is dat 2,5 miljoen Turken onder de vijftien jaar gezonde levensjaren inleveren door hun rookgedrag.
Lees meer bij Hurriyet

Verenigde Staten: Zuidoostelijke Staten hebben nog geen goede antirookwetten
Sinds 2000 hebben 28 Amerikaanse Staten rookverboden in openbare gelegenheden ingevoerd. Vooral de Zuidoostelijke Staten lopen achter op de rest. Dat blijkt uit onderzoek van het Centers for Disease Control and Prevention.
Lees meer bij Medical News Today

Indonesië: Nieuwe tabakswet maakt oude regels ongedaan in voordeel industrie
Gezondheidsactivisten zijn boos op het Indonesische Huis van Volksvertegenwoordigers. Een nieuwe tabakswet die er in behandeling is, bevat teksten die vooral de tabaksindustrie erg goed uitkomen. Zo zou het, als de wet er komt, niet meer verplicht zijn om gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen te plaatsen. Dat is nu nog wel verplicht.
Lees meer bij The Jakarta Post

India: Voor vierde jaar op rij daalt sigarettenverkoop
Het afgelopen jaar is de verkoop van sigaretten met 8,2 procent gedaald naar 88,1 miljard stuks. Volgens marktonderzoeksbureau Euromonitor is dit het vierde jaar op rij dat er van een daling sprake is. Er zijn strengere antirookmaatregelen genomen die de daling kunnen verklaren. Wel waarschuwt Euromonitor dat er meer illegale sigaretten verkocht zijn.
Lees meer bij The Business Standard

tags:  buitenland | rookverbod