line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 juni 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Noorse dokters willen roken verbieden voor iedereen die na 2000 geboren is / Plain packaging wordt verplicht gesteld in Canada / Iedere minuut overlijdt er een Brit aan een longziekte / Meerderheid Amerikanen steunt ophoging tabaksleeftijd / Zuid-Koreaanse soldaten krijgen beloning voor stoppen met roken / Britse Minister voor Volksgezondheid krijgt prijs van WHO. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Noorwegen: Dokters willen roken verbieden voor iedereen die na 2000 geboren is
Noorse dokters willen dat er een rookvrije generatie ontstaat door roken te verbieden voor iedereen die na het jaar 2000 is geboren. Daarnaast willen ze in 2035 een rookvrij land hebben. Uit onderzoek onder de bevolking blijkt dat zes van de tien Noren voor deze maatregel is. Toch heeft de Noorse regering gezegd niet van plan te zijn om zo’n verbod in te stellen.
Lees meer in The Daily Mail

Canada: Plain packaging wordt verplicht voor tabaksproducten
In navolging van Groot-Brittannië en Australië heeft Canada besloten plain packaging in te voeren voor tabaksproducten. Eerder heeft het land grote gezondheidswaarschuwingen en afschrikwekkende plaatjes verplicht gesteld, maar volgens de Minister van Volksgezondheid is er meer nodig om jongeren te ontmoedigen met roken te beginnen. “We willen niet dat tabaksproducten via een aantrekkelijke merkuiting een band creëert met een kind.”
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Iedere minuut overlijdt er iemand aan een longziekte
The Mirror meldt dat uit onderzoek van de British Lung Foundation blijkt dat er ieder jaar 700.000 mensen in Britse ziekenhuizen worden opgenomen vanwege longziekten. Iedere minuut overlijdt er iemand aan een longziekte én krijgen vijf anderen te horen dat ze een longziekte hebben. Roken en luchtvervuiling zijn grote veroorzakers. The Daily Mail meldt dat er dagelijks 5000 mensen worden opgenomen in Engeland vanwege rookgerelateerde ziektes.
Lees meer hier en hier.

Verenigde Staten: Meerderheid Amerikanen steunt ophoging tabaksleeftijd
Uit onderzoek van de University of North Carolina onder Amerikanen blijkt dat een meerderheid voor een ophoging van de leeftijd is waarop iemand tabak mag aanschaffen. Dat zou in het hele land 21 jaar moeten zijn. Sommige staten zijn daar al mee bezig, zoals Californië.
Lees meer in Science Daily

Zuid-Korea: Soldaten krijgen beloning als ze stoppen met roken
Zuid-Koreaanse soldaten krijgen voortaan een beloning als ze stoppen met roken. Als een heel peloton rookvrij is krijgen alle soldaten in dat peloton extra vakantietijd. Ook worden er prijzen uitgereikt aan de units die het meest succesvol zijn in het stoppen met roken. De prijs is 4 miljoen won (bijna 3000 euro). Ook zullen er biljarttafels en andere benodigdheden om te ontspannen worden uitgedeeld. Uit onderzoek is gebleken dat 40 procent van de Zuid-Koreaanse soldaten rookt.
Lees meer bij de BBC

Groot-Brittannië: Minister voor Volksgezondheid krijgt prijs van WHO
De World Health Organization (WHO) Director-General Award is dit jaar uitgereikt aan de Britse minister voor Volksgezondheid Jane Ellison voor de manier waarop ze plain packaging in Groot-Brittannië heeft geïntroduceerd. De prijs is ook toegekend voor Ellisons voortdurende inzet voor tabaksontmoediging.
Lees meer bij Nursing in Practice

 

tags:  buitenland