line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 27 mei 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Eurocommissaris voor Volksgezondheid vergelijkt tabaksdoden met terrorisme / Toonaangevende Britse arts legt uit waarom plain-packaging werkt / Tabaksfabrikanten gaan Britse overheid aanklagen vanwege plain packaging / Familie overleden profhonkballer klaagt Amerikaanse tabaksindustrie aan / Aantal volwassen rokers in VS flink afgenomen / Tabaksindustrie werkte leeftijdsverhoging tabaksverkoop Amerika tegen / Nieuw rookverbod in openbare ruimtes Oeganda ingesteld. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Brussel: Eurocommissaris voor Volksgezondheid vergelijkt tabaksdoden met terrorisme
Vytenis Andriukaitis, Eurocommissaris voor Volksgezondheid heeft zich hard uitgesproken tegen de tabaksindustrie. “Twee terroristische aanslagen in Brussel zijn zeer gevaarlijk, maar dat zijn 700.000 premature doden ook”, zei hij refererend aan het aantal tabaksdoden dat Europa jaarlijks heeft te betreuren. “Tabak is een zeer winstgevend product dat alleen maar doden produceert.”
Lees meer bij Euractiv.

Groot-Brittannië: Toonaangevende arts legt uit waarom plain-packaging werkt
Dr. Nick Hopkinson van de Britse Longstichting heeft in gesprek met de Mail on Sunday uitgelegd waarom plain-packaging, dat onlangs in Groot-Brittannië is ingevoerd, werkt. Pakjes zien er allemaal hetzelfde uit, olijfgroen zonder merkuitingen. Onderzoek uit Australië heeft laten zien dat deze maatregel het aantal rokers verlaagt en roken vooral minder aantrekkelijk maakt voor kwetsbare jongeren.
Lees meer hier.

Groot-Brittannië: Tabaksfabrikanten gaan overheid aanklagen vanwege plain packaging
Twee grote tabaksfabrikanten zijn van plan de Britse overheid aan te klagen vanwege gederfde inkomsten door de invoering van plain packaging. Ze zeggen inkomsten te missen doordat pakjes er minder mooi uitzien. Ook claimen ze dat de overheid hun eigendom (het uiterlijk van de pakjes) heeft geconfisqueerd. Eerder spanden vier tabaksfabrikanten ook een zaak aan en verloren.
Lees meer in The Times.

Verenigde Staten: Familie overleden profhonkballer klaagt tabaksindustrie aan
De familie van Tony Gwynn, een beroemde Amerikaanse profhonkballer die in de Hall of Fame is opgenomen, heeft de tabaksindustrie aangeklaagd. Volgens hen is de industrie verantwoordelijk voor de dood van Gwynn. De honkballer was verslaafd aan tabak en overleed in 2014 aan kanker.
Lees meer bij de Las Vegas Review Journal.

Verenigde Staten: Aantal volwassen rokers flink afgenomen
Uit onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat het aantal rokers het afgelopen jaar met twee procent is afgenomen tot 15% van de volwassenen. Normaal gesproken neemt dat percentage jaarlijks maar met een procent af. Volgens het CDC komt dat door de rookverboden, het verhogen van de accijns en antirookreclame. Ook zeggen ze dat de populariteit van de e-sigaret een rol kan hebben gespeeld.
Lees meer bij The Daily Mail.

Verenigde Staten: Tabaksindustrie werkte leeftijdsverhoging tabaksverkoop tegen
Uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse professor Stanton Glanz blijkt dat de tabaksindustrie in de jaren ’80 probeerde de leeftijdsverhoging voor tabaksverkoop van 18 naar 21 jaar tegen te houden. Dit omdat ze jongeren nodig hebben om hun verkoop hoog te houden. De tabaksindustrie heeft in het openbaar altijd gezegd een hoge leeftijdsgrens te steunen, maar nam achter de schermen een andere houding aan.
Lees meer in het American Journal of Public Health

Oeganda: Nieuw rookverbod in openbare ruimtes ingesteld
Wie er nog een sigaret opsteekt in Oegandese bars, restaurants of hotel lobby’s kan een boete verwachten van 60 dollar of twee maanden gevangenisstraf. Rokers moeten ook 50 meter van schoolpleinen en ziekenhuizen blijven. Smaakjestabak en elektronische sigaretten worden ook verboden. Oeganda hoopt zo roken minder aantrekkelijk te maken voor jongeren.
Lees meer bij de BBC.

tags:  buitenland