line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 20 mei 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Queensland in Australië verkent rookverbod voor kinderen die na 2001 geboren zijn / Jongerenprotest bij aandeelhoudersvergadering Philip Morris in VS / Geheime beslissing Arbitragehof bevat tik op vingers Philip Morris / Hoger Beroep Philip Morris in VS afgewezen / Invoering plain packaging Ierland kan vertraging oplopen door formatie regering. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Australië: Queensland verkent rookverbod voor kinderen die na 2001 geboren zijn
De Minister van Volksgezondheid voor de staat Queensland heeft gezegd open te staan voor een rookverbod voor kinderen die na 2001 geboren zijn. Dat betekent dat zij nooit tabak zullen mogen kopen. De Minister wil het idee verder gaan verkennen en vindt dat er goed over nagedacht moet worden, zodat ook randverschijnselen overwogen kunnen worden. Er is veel toerisme in Queensland, dus hoe voorkom je bijvoorbeeld dat tabak niet via die weg bij jongeren terecht gaat komen?
Lees meer in The Guardian

Verenigde Staten: Jongerenprotest bij aandeelhoudersvergadering Philip Morris
Een groep van veertig jongerenvertegenwoordigers heeft geprotesteerd bij een aandeelhoudersvergaring van Philip Morris en Altria (het moederbedrijf van Philip Morris) in Virginia. Hun slogan was ‘We’ve seen enough marketing’. Een vertegenwoordiger zei: ‘Als Philip Morris USA zich niet op kinderen richt en niet wil dat kinderen gaan roken, zoals ze zeggen, waarom trekken ze dan negen miljard dollar per jaar uit om hun product te adverteren op plaatsen waar kinderen het kunnen zien?’
Lees meer bij nieuwszender WENY

Wereld: Geheime beslissing Arbitragehof bevat tik op vingers Philip Morris
Een eerder geheim gehouden uitspraak van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag van 17 december 2015 is vrijgegeven. Marlboro-fabrikant Philip Morris (PMI) had een rechtszaak tegen Australië aangespannen om de invoering van plain packaging, gestandaardiseerde tabaksverpakkingen, tegen te houden. Het Arbitragehof heeft tegen PMI gezegd dat het voeren van een arbitragezaak een ‘misbruik van macht’ is geweest.
Lees meer bij ABC

Verenigde Staten: Hoger beroep Philip Morris afgewezen
Marlboro-fabrikant Philip Morris heeft naast het net gevist. Nadat ze veroordeeld was om 25 miljoen dollar schadevergoeding te betalen aan een man die zijn vrouw aan kanker verloor, wilde de tabaksfabrikant in hoger beroep gaan. Het gerechtshof heeft dat afgewezen waardoor de tabaksfabrikant de schadevergoeding moet uitbetalen.
Lees meer bij Daily Mail

Ierland: Invoering plain packaging kan vertraging oplopen door formatie regering
De formatie van de nieuwe regering in Ierland heeft dermate lang geduurd dat gezondheidsexperts vrezen dat de invoering van plain packaging, wat per volgend jaar zou moeten gebeuren, vertraging oploopt. Hoewel plain packaging is goedgekeurd, moet de wet die dat verplicht stelt nog verder ingevuld worden. Politieke partijen zijn 70 dagen bezig geweest met de formatie van een nieuwe regering waardoor de invulling vertraging oploopt.
Lees meer in The Irish Independent

tags:  buitenland