line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 mei 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse FDA gaat nu ook over e-sigaretten en waterpijptabak / Argentinië verhoogt belasting voor tabakproductie / 120.000 ziekenhuisbezoeken door roken in Engeland / Zwitserse school beloont niet rokend personeel met extra vakantie / Nieuwe Amerikaanse antirookcampagne gericht op LGBT-jeugd / Rookverbod in Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

VS: FDA gaat nu ook over e-sigaretten en waterpijptabak
De Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) heeft extra bevoegdheden gekregen om jongeren te beschermen tegen tabaksgebruik. De FDA heeft voortaan zeggenschap over alle tabaksproducten, inclusief e-sigaretten, sigaren, pijp- en waterpijptabak. De nieuwe regels zorgen er ook voor dat voor de verkoop van al deze producten voortaan een leeftijdsgrens van 18 jaar geldt in heel Amerika.
Lees meer…

Argentinië: Belastingverhoging voor maken tabaksproducten
De Argentijnse overheid heeft een forse belastingverhoging ingesteld voor het maken van tabaksproducten. Het gaat om een verhoging van 60 tot 75 procent. De extra inkomsten wil de overheid onder meer uitgeven aan de gezondheidskosten die roken met zich meebrengt. Tabaksfabrikanten zijn tegen de verhoging en zeggen dat de prijs van een pakje sigaretten toe zal nemen. Nu is dat nog 2 dollar, maar dat zal met de helft omhoog gaan naar 3 dollar.
Lees meer bij NAM News Netwerk

Groot-Brittannië: 120.000 ziekenhuisbezoeken door roken
In 2015 zijn er in Engeland 120.000 ziekenhuisbezoeken gemaakt voor ziektes die zijn gerelateerd aan roken. Dat heeft Public Health England bekend gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om obstructies van de longen of om COPD.
Lees meer in The Mirror

Zwitserland: school beloont niet rokend personeel met extra vakantie
Een school in Zwitserland heeft besloten om personeel dat niet rookt, een extra week vakantie te geven. Ze hopen dat medewerkers die roken zo een extra reden hebben om te stoppen. Daarmee willen ze goede rolmodellen voor de studenten creëren.
Lees meer in The Independent

VS: Nieuwe antirookcampagne gericht op LGBT-jeugd
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is een antirookcampagne begonnen speciaal gericht op jeugd die homo- of biseksueel of transgender is. Deze jongeren hebben een twee keer zo grote kans om met roken te beginnen ten opzichte van heteroseksuele jongeren. De campagne heet ‘This Free Life’.
Lees meer bij Gay Star News

Ethiopië: Rookverbod in hoofdstad Addis Abeba
Addis Abeba heeft een nieuw rookverbod ingesteld voor cafés, bars, restaurants, publieke gebouwen, stadions en ziekenhuizen. Ook gaan de boetes omhoog voor mensen die betrapt worden. Er komen ook boetes voor volwassenen die hun kinderen erop uitsturen om rookwaar voor hen te kopen. ‘Roken is slecht voor de gezondheid en moet bestreden worden,’ zei een woordvoerder.
Lees meer bij Medical Xpress

 

tags:  buitenland