line

Ondertussen in het buitenland

donderdag 21 april 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse consumenten weten nog weinig over nieuwe antirookmaatregelen / Tabaksgebruik onder Amerikaanse jongeren blijft gelijk, e-sigaretten nemen toe / Tabaksindustrie probeert nieuwe antirookmaatregelen tegen te houden bij Hooggerechtshof India / Er komen afschrikwekkende plaatjes op Duitse tabaksverpakkingen / Eerste regionale observatorium voor tabaksindustrie gelanceerd in Brazilië / Aantal gevallen dementie neemt af door gezonder leven / Campagne tegen gebruik kauwtabak onder Amerikaanse jongeren. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Groot-Brittannië: Consumenten weten nog weinig over nieuwe antirookmaatregel
20 mei 2016 gaan in Groot-Brittannië nieuwe antirookmaatregelen in die voortkomen uit de Europese Tabaksproductenrichtlijn. Uit onderzoek blijk dat dat 55 procent van de consumenten nog niet weet wat er gaat veranderen. Tabakswinkeliers worden daarom aangemoedigd om voorlichting te geven.
Lees meer op de website van Convenience Stores.

Verenigde Staten: Tabaksgebruik onder jongeren blijft gelijk, e-sigaretten nemen toe
Het aantal rokende jongeren in Amerika is sinds 2011 gelijk gebleven, dat blijkt uit onderzoek van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC). In 2015 rookte 4.7 miljoen jongeren tenminste één keer in de afgelopen 30 dagen. Daarvan rookte 2.3 miljoen jongeren twee of meer sigaretten. Het aantal e-sigaretten is wel flink toegenomen onder jongeren, van 3,9% in 2014 naar 5,3% in 2015.
Lees meer bij Reuters

India: Tabaksindustrie probeert antirookmaatregelen tegen te houden bij Hooggerechtshof
Tabaksfabrikanten in India doen een laatste poging antirookmaatregelen tegen te houden door een rechtszaak tegen de overheid aan te spannen voor de Hoge Raad. De Indiase overheid wil maatregelen invoeren als grotere gezondheidswaarschuwingen en afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen. Volgens gezondheidsactivisten maakt de industrie weinig kans, omdat ze in het verleden ook weinig succes hebben gehad voor de Hoge Raad. Lees meer bij Reuters.

Duitsland: Er komen afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen
Duitsland gaat verplicht stellen dat er afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen komen, zoals rotte tanden en zwarte longen. Zo wil het land roken verder ontmoedigen. De tabaksindustrie is tegen, maar volgens een artikel in Deutsche Welle zijn de regels in andere landen nog veel strikter. Lees meer op de website van Deutsche Welle.

Brazilië: Eerste regionale observatorium voor tabaksindustrie gelanceerd
Het eerste van vijf regionale observatoria voor de tabaksindustrie in Brazilië is gelanceerd. Via een website gaat het observatorium aan de hand van interne documenten van de tabaksindustrie analyseren hoe de industrie te werk gaat om antirookmaatregelen tegen te houden. Ook zullen overheden geïnformeerd worden over lobby strategieën.
Lees meer bij Asian Tribune.

Groot-Brittannië: Aantal gevallen dementie neemt af door gezonder leven
The Guardian schrijft dat het aantal gevallen van dementie is afgenomen in de afgelopen jaren waardoor het idee ontstaat dat de achteruitgang van het geheugen in z'n geheel tegen te houden is. De reden voor de mindering is dat mensen namelijk gezonder zijn gaan leven: minder zijn gaan roken en op hun cholesterol letten.
Lees meer op de website van The Guardian.

Verenigde Staten: Campagne van de FDA gericht op kauwtabak en jongeren
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is begonnen met een publiekscampagne die specifiek is gericht op het gebruik van kauwtabak door jongeren in plattelandsstreken. Kauwtabak is daar populair. Volgens de FDA gebruikt 32% van mannen tussen de 12 en 17 jaar in deze gebieden kauwtabak. De kansen op mond- en keelziektes zijn voor hen flink verhoogd.
Lees meer bij NBC News.

tags:  buitenland