line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 april 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Europese Ombudsman neemt tabakslobby onder de loep / Rokersbelangengroep verliest rechtszaak over rookverbod in New York / Zuid-Koreaanse overheid presenteert 40 afschrikwekkende antirookplaatjes / Tabaksfabrikant weigert grotere gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen te plaatsen in India / Per september nieuwe antirookmaatregelen in Kenya. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Brussel: Europese Ombudsman neemt tabakslobby onder de loep
Emily O'Reilly, de Europese Ombudsman, zal een evenement voorzitten waarbij er dieper wordt ingegaan op de tabakslobby en hoe hier meer transparantie over gegeven kan worden. Het evenement zal op 27 april plaatsvinden in Brussel. 'De lobby op tabak neemt een bijzondere positie in,' zegt O' Reilly. 'Het is het enige product in de lobbywereld waar een internationaal verdrag voor is opgesteld.'
Lees meer bij Tobacco Reporter

Verenigde Staten: Rokersbelangengroep verliest rechtszaak over rookverbod
Een groep die opkomt voor rokers, heeft een zaak verloren tegen de overheid. De groep wilde rookverboden in een aantal parken in New York tegenhouden, maar trok aan het kortste eind. Parkopzichters mogen mensen gewoon aan het rookverbod houden.
Lees meer bij Daily Mail

Zuid-Korea: Overheid presenteert afschrikwekkende plaatjes voor tabak
De Zuid-Koreaanse overheid heeft bekend gemaakt welke afbeeldingen er vanaf 23 december op sigarettenpakjes moeten worden weergegeven. Het zijn veertig afschrikwekkende plaatjes die het roken moeten ontmoedigen. De plaatjes moeten samen met gezondheidswaarschuwingen de helft van een pakje gaan beslaan. British American Tobacco noemde de plaatjes te schokkend, volgens Tobacco Reporter.
Lees meer...

India: Tabaksfabrikant weigert gezondheidswaarschuwingen op pakjes te plaatsen
De grootste tabaksfabrikant van India, ITC Limited, heeft bekend gemaakt geen grotere waarschuwingsplaatjes op tabaksverpakkingen te zetten en is zolang gestopt met de productie van sigaretten. Hoewel het Indiase parlement probeerde de grootte van de plaatjes te verkleinen, moeten tabaksfabrikanten toch per 1 april 85% van hun pakjes met plaatjes en gezondheidswaarschuwingen bedrukken. ICT wil geen nieuwe pakjes laten bedrukken.
Lees meer in de International Business Times

Kenya: Nieuwe antirookmaatregelen per september
Vorige week verloor British American Tobacco een rechtszaak tegen de overheid over de invoer van nieuwe antirookmaatregelen. Na de uitspraak van het Keniaanse Hooggerechtshof ligt de weg vrij voor de overheid om nieuwe maatregelen in te voeren tegen roken. Dat wil ze per september doen.
Lees meer in Tobacco Reporter

tags:  buitenland