line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 april 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: British American Tobacco verliest rechtszaak over antirookmaatregelen in Kenya / Philip Morris verliest rechtszaak over verbod tabaksreclame in Pakistan / WHO roept op tot grotere gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen in India / PMI en JTI willen Japan gebruiken om nieuwe e-sigaret te testen / Grootschalig rookverbod is onderdeel van nieuw Chinees vijfjarenplan. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Kenya: British American Tobacco verliest rechtszaak over antirookmaatregelen
Het hooggerechtshof in Nairobi heeft besloten dat nieuwe antirookmaatregelen binnen zes maanden gewoon ingevoerd kunnen worden. British American Tobacco probeerde deze maatregelen, waaronder grotere gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen, tegen te houden. De nieuwe wet maakt dat de Kenyaanse overheid grotere controle krijgt over waar tabak verkocht kan worden en hoe ervoor geadverteerd kan worden.
Lees meer bij The Citizen

Pakistan: Philip Morris verliest rechtszaak: reclameverbod tabak gaat door
Marlboro-fabrikant Philip Morris International heeft een rechtszaak verloren in Pakistan. Het Sindh Hooggerechtshof in Islamabad heeft besloten dat de reclameverboden voor tabaksproducten die eerder door de regering waren ingesteld, wel degelijk rechtsgeldig zijn. Tabaksfabrikanten mogen geen reclame meer maken in kranten en tijdschriften, online en buiten op bijvoorbeeld billboards.
Lees meer in The News

India: WHO roept op tot grotere gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen
Nadat het Indiase parlement heeft besloten de voorgestelde grotere gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen toch in een kleinere vorm verplicht te stellen, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het parlement opgeroepen juist vast te houden aan de grotere waarschuwingen. Dit omdat dit meer mensen van roken zal afhouden.
Lees meer in The Daily Mail

Japan: Philip Morris en Japan Tobacco International willen e-sigaret met tabak testen
Tabaksgiganten Philip Morris International (PMI) en Japan Tobacco International (JTI) willen beiden Japan gebruiken om hun e-sigaretten op basis van tabak hier op de markt te brengen. PMI-directeur Paul Riley zei dat een succes in Japan voor een 'versnelling van de verkoop wereldwijd' zou kunnen zorgen. Deze e-sigaretten werken anders: hierin wordt tabak in plaats van een vloeistof verhit, waardoor er nicotine vrijkomt.
Lees meer bij Reuters

China: Grootschalig rookverbod onderdeel van nieuw vijfjarenplan
De Chinese overheid heeft een nieuw vijfjarenplan opgesteld voor 2016 tot 2020 met daarin nieuwe voornemens en doelen van de overheid voor het land. Een van die doelen is een grootschalig rookverbod op openbare plaatsen. China heeft een bijzonder grote groep rokers.
Lees meer bij The Telegraph

tags:  buitenland