line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 25 maart 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: EU Antifraudebureau OLAF wil wel deal met tabaksindustrie / Amerikaanse winkelketen Costco verkoopt op steeds minder plekken tabak / Het succes van Poetins antirookcampagne / Vice Media maakte advertenties voor tabaksindustrie / Tabaksindustrie schonk kwart miljoen aan Amerikaanse organisatie van krantenverkopers / Amerikanse staat Illinois verhoogt tabaksleeftijd naar 21 jaar. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Brussel: Antifraude bureau OLAF wil wel deal met tabaksindustrie
Juli 2016 loopt een overeenkomst tussen de Europese Commissie en de tabaksindustrie af over de bestrijding van tabakssmokkel. Een deal die onder vuur is komen liggen omdat de industrie er enorm voordeel bij heeft gehad. Europarlementariërs en gezondheidswetenschappers zijn tegen hernieuwing van de overeenkomst. Antifraudebureau OLAF, dat door de deal met de industrie samen is gaan werken en volgens experts daardoor haar onafhankelijkheid heeft verloren, heeft aangegeven wél door te willen gaan met die samenwerking. Dat blijkt uit een uitgelekte email.
Lees meer bij Politico

VS: Winkelketen Costco verkoopt op steeds minder plekken tabak
Een van de grootste Amerikaanse winkelketens Costco is de laatste vier jaar op steeds minder plekken door het land sigaretten gaan verkopen. De geleidelijke vermindering komt nu pas aan het licht omdat Costco niet aan persberichten doet, die zonde van het geld zouden zijn.
Lees meer bij NY Daily News

Rusland: Het succes van Poetins antirookcampagne
In een groot artikel in Prospect Magazine wordt uiteengezet hoe roken de afgelopen jaren is aangepakt in Rusland. Er mag buiten alleen nog op speciaal gemarkeerde plekken worden gerookt, er staan grote gezondheidswaarschuwingen op pakjes, sigaretten worden niet meer bij krantenkiosken verkocht en de prijs is het afgelopen jaar met 20 procent verhoogd. Poetin kan tabak redelijk makkelijk aanpakken, doordat vooral buitenlandse bedrijven verantwoordelijk zijn voor de import en verkoop van tabak.
Lees meer...

Groot-Brittannië: Vice Media maakte content voor tabaksindustrie
Vice Media, bekend van populaire websites voor jongeren als vice.com, heeft toegegeven advertenties te maken voor de tabaksindustrie. Vice zegt dat een dochteronderneming de reclame heeft gemaakt en dat Vice die niet op de eigen website heeft geplaatst. Desondanks zijn gezondheidsexperts boos omdat Vice haar kennis van de jongerencultuur heeft gebruikt vóór de tabaksindustrie.
Lees meer in The Guardian

VS: Tabaksfabrikant schonk kwart miljoen aan branchevereniging krantenverkopers
Tabaksfabrikant R.J. Reynolds heeft in 2015 250.000 dollar geschonken aan de National Newspaper Publishers Association, een branche-organisatie voor Afro-Amerikaanse uitgevers van lokale kranten. Deze organisatie is politiek actief, zo meldt Healthmedicinet.com en een van de vele stichtingen waar de tabaksfabrikant geld in heeft geïnvesteerd.
Lees meer...

VS: De staat Illinois verhoogt tabaksleeftijd naar 21 jaar
De staat Illinois, waar Chicago zich in bevindt, is van plan de leeftijdsgrens om tabak te mogen kopen te verhogen van 18 naar 21 jaar. Dit om jongeren verder te ontmoedigen met roken te beginnen.
Lees meer...

tags:  buitenland