line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 maart 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Oncoloog die tabaksinvesteringen pensioenfonds stopte komt naar London / Australische sigarettenpakjes moeten voortaan 40 dollar kosten / Britse politie heeft moeite met handhaving rookverbod in auto's / 43% van de vrouwen die stopten met roken door zwangerschap, begint weer na bevalling / Rookverbod op publieke plekken Roemenië is ingegaan. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Groot-Brittannië: Oncoloog die tabaksinvesteringen pensioenfonds stopte komt naar London
Bronwyn King, een Australische oncoloog die bij toeval ontdekte dat het pensioenfonds waar ze bij was aangesloten, investeerde in tabak komt met haar campagne naar Groot-Brittannië. King overtuigde haar werkgever om met het fonds om de tafel te gaan zitten en de tabaksinvesteringen te stoppen. Dat zei het fonds toe. King wil meer aandacht en bewustwording voor deze constructie genereren. Lees meer in the British Medical Journal (BMJ)

Australië: Sigarettenpakjes moeten voortaan 40 dollar kosten
De Australische politicus Malcolm Turnbull heeft voorgesteld om de accijns op tabak zo ver te verhogen dat een pakje voortaan 40 Australische dollar (27 euro) zal kosten. Ook wil hij rokers dwingen hun eigen gezondheidszorg te betalen. Dit om roken verder te ontmoedigen. Lees meer in The Daily Mail.

Groot-Brittannië: Politie heeft problemen bij handhaven rookverbod auto's
Volgens de BBC komt de Britse politie problemen tegen bij het handhaven van een rookverbod in de auto waar kinderen aan boord zijn. Dit komt volgens de politie doordat ze geen goed bekeuringsformulier hebben dat ze hiervoor kunnen invullen en uitschrijven. In de eerste drie maanden dat het verbod is ingegaan zijn er dan ook geen boetes uitgedeeld. Lees meer hier.

43% vrouwen die stopten met roken door zwangerschap, begint weer na bevalling
Uit een meta analyse blijkt dat 43% van de vrouwen die waren gestopt met roken omdat ze zwanger waren, na de bevalling toch weer met roken beginnen. Dat doen ze binnen zes maanden na de geboorte. Deze vrouwen stellen hun kinderen daarmee alsnog bloot aan giftige rook die nadelig kan zijn voor hun gezondheid. Lees meer bij BT

Roemenië: Rookverbod op publieke plekken is ingegaan
Deze week is een rookverbod op publieke plaatsen in Roemenië ingegaan. De overheid heeft zelf ook alle asbakken uit haar kantoren verwijderd. Het verbod is er gekomen nadat er 30 oktober vorig jaar een grote brand uitbrak in een discotheek waarbij 64 mensen om het leven kwamen. Lees meer in The Daily Mail.

tags:  buitenland