line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 04 maart 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Rechtszaak tegen filmproducenten VS om roken in films / Imperial Tobacco probeert antirookwet in Canada tegen te houden bij rechtbank / Tabaksfabrikant besteedde meeste geld aan lobbyen in Kansas / Lobbyoorlog Brussel verwacht om accijns op e-sigaretten / San Francisco tweede grootste Amerikaanse stad die tabaksleeftijd naar 21 verhoogt / E-sigaretten voortaan verboden aan boord van vliegtuigen VS. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Rechtszaak tegen filmproducenten om roken in films
Timothy Forsyght uit Californië heeft een rechtszaak aangespannen tegen de grootste filmproducenten waaronder Disney, Paramount, Sony, Twentieth Century Fox, Universal en Warner Brothers. Volgens Forsyght staan 1 miljoen levens op het spel. De filmproducenten zouden moeten stoppen met het vertonen van tabaksproducten. Of deze films zouden een R status moeten krijgen waardoor ze niet meer door jongeren gezien kunnen worden. Jongeren krijgen door films namelijk vaak het idee dat roken stoer is. Forsyght wil daarbij dat als er in films wordt gerookt de makers verklaren dat ze hier geen geld voor hebben gekregen van de tabaksindustrie. Ook zouden de producenten 5 miljoen dollar schadevergoeding moeten betalen.
Lees meer bij Courthouse News

Canada: Imperial Tobacco probeert antirookwet tegen te houden in rechtbank
Tabaksfabrikant Imperial Tobacco heeft een rechtszaak aangespannen tegen de overheid van de staat Quebec. Dit omdat Quebec een wet wil invoeren die lekkere smaakjes in tabak verbiedt en het voortaan onmogelijk maakt verpakkingen te maken die aantrekkelijk zijn voor de jeugd. Volgens de tabaksfabrikant gaat de wet in tegen hun grondwettelijke rechten. De woordvoerder van de Canadese versie van het KWF zei dat de rechtszaak te voorspellen was en dat het alleen maar bewijst dat de maatregelen effect zullen hebben.
Lees meer bij de Montreal Gazette

Verenigde Staten: Tabaksfabrikant besteedt meeste geld aan lobbyen in Kansas
Altria Client Services LLC heeft in 2015 het meeste geld uitgegeven aan lobbyen in de hoofdstad van de Amerikaanse staat Kansas. Altria is het moederbedrijf van tabaksfabrikant Philip Morris. Kansas voerde vorig jaar een accijnsverhoging in en een belasting op e-sigaretten.
Lees meer bij Daily Journal Online

Brussel: Lobbyoorlog verwacht over accijnsregel voor e-sigaretten
Europese lidstaten hebben de Commissie verzocht een voorstel te schrijven voor een wet die accijns invoert op e-sigaretten. Zij zouden daarvoor onder tabaksproducten moeten vallen. De EU Observer citeert een ambtenaar die een lobby-oorlog voorspelt omdat er eerst onderzoek gedaan moet worden naar de impact van de maatregel. Daar zullen lobbyisten hun kans zien om informatie in hun voordeel te draaien.
Lees meer...

Verenigde Staten: San Francisco tweede stad die tabaksleeftijd verhoogt naar 21 jaar
Na New York City is San Francisco de tweede grootste stad van Amerika die de tabaksleeftijd zal verhogen naar 21 jaar om het aantal rokende jongeren te verlagen. Andere plekken in Amerika die de maatregel al hebben ingevoerd zijn Boston en Hawaii.
Lees meer in de Daily Mail

Verenigde Staten: E-sigaretten voortaan verboden aan boord van vliegtuig
Het gebruik van de elektronische sigaret is voortaan verboden aan boord van zowel Amerikaanse als internationale vliegtuigen van en naar Amerika. De regel is ingesteld om andere reizigers te beschermen tegen damp.
Lees meer in Daily Mail

tags:  buitenland