line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 februari 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Aantal rokende Britse jonge vrouwen toegenomen / Schokkende plaatjes laten rokers beter over schade nadenken / Rookverbod in auto met kinderen aan boord op Isle of Man / Maleisische overheid wil plain packaging invoeren / Indiase ministerie van Volksgezondheid wil flinke accijnsverhoging invoeren. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Groot-Brittannië: aantal rokende jongere vrouwen toegenomen
Het aantal rokende jonge vrouwen is voor het eerst in bijna tien jaar weer toegenomen. In 2008 was het gemiddelde nog 27% van de jonge vrouwen. Dat was afgezakt naar 20,4% vorig jaar en dit jaar is dat omhoog gegaan naar 21,8%. Volgens The Guardian is de toename het grootst in de groep van 25-34 jaar. Lees meer hier.

Verenigde Staten: Schokkende plaatjes laten rokers beter over schade nadenken
Uit onderzoek van de Universiteit van Georgetown (Washington D.C.) naar de effecten van schokkende plaatjes op tabaksverpakkingen blijkt dat rokers beter gaan nadenken over de schade voor de gezondheid. De plaatjes activeren gedeeltes in de hersenen die gaan over het nemen van beslissingen, emoties en geheugen. Lees meer in Medical News Today.

Isle of Man: Rookverbod in auto met kinderen aan boord
The Isle of Man dat onder Groot-Brittannië valt, heeft een rookverbod ingesteld voor auto's met kinderen aan boord. Het verbod gaat 30 maart in. De boetes liggen op 50 pond maar kunnen oplopen tot 5000 pond. Lees meer bij de BBC.

Maleisië: Overheid wil plain packaging invoeren
Het ministerie van Volksgezondheid heeft voorgesteld plain packaging in te voeren voor Maleisië. Dat betekent dat sigaretten een standaard uiterlijk krijgen met dezelfde kleur en geen logo's of andere merkuitingen van tabaksfabrikanten erop. Dit om het aantal rokers terug te dringen. Lees meer in The Malay Mail Online.

India: Ministerie Volksgezondheid wil flinke accijnsverhoging opleggen
Na een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil het Indiase ministerie van Volksgezondheid een flinke accijnsverhoging opleggen. De overheid hoopt zo dat roken onbetaalbaar wordt voor arme mensen. Op dit moment zijn er naar schatting meer dan 27,5 miljoen rokers in India. De overheid wil de epidemie terugdringen. Lees meer in The Daily Mail.

tags:  buitenland