line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 februari 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: British American Tobacco bespioneert concurrenten in Zuid-Afrika / Smoke Free Partnership vindt dat deal EU met Philip Morris geüpdatet moet worden / Symposium Canada voor plan om tabak uit te bannen / World No Tobacco Day zal over plain packaging gaan / Volgende maand gaat rookverbod Ethiopië in. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Zuid-Afrika: British American Tobacco bespioneerde haar concurrenten
Een voormalig politieman die zich in liet huren als spion is naar buiten getreden als klokkenluider. British American Tobacco zou hem en anderen hebben ingehuurd om haar concurrenten in Zuid-Afrika te bespioneren. Ook zouden ambtenaren zijn omgekocht. Lees meer bij The South African.

Brussel: Smoke Free Partnership vindt dat deal EU met Philip Morris geüpdatet moet worden
Florence Bertelletti heeft zich in gesprek met de EU Observer uitgelaten over de deal die de EU met Philip Morris in 2004 heeft gesloten en die dit jaar verloopt. Bertelletti is voorzitter van Smoke Free Partnership in Brussel en vindt dat er de afgelopen twaalf jaar veel is veranderd. Zoals de deal er nu uitziet volstaat hij niet meer. De WHO claimde onlangs ook dat de deal tegen het internationale FCTC verdrag ingaat dat in 2005 is geratificeerd door de EU. Lees meer hier.

Canada: Symposium over plan om tabak uit te bannen
Gezondheidszorgexperts worden opgeroepen om plannen in te dienen om tabak uit de Canadese samenleving te bannen. In het najaar zal daar een symposium aan worden gewijd. Voorlopig zijn de volgende plannen ingediend: nationalisatie van tabaksbedrijven door de overheid om ze gaandeweg te minimaliseren, tabak illegaal maken, of een rookverbod instellen voor iedereen die na het jaar 2000 is geboren zodat een rookvrije generatie ontstaat. Het doel is het aantal rokers in 2035 te hebben verlaagd tot 5%. Nu is dat nog 15%. Lees meer bij National Post.

Wereld: World No Tobacco Day zal over plain packaging gaan
De WHO heeft alle landen die lid zijn van de Wereldgezondheidsorganisatie opgeroepen om op Wereld Niet Roken Dag (31 mei) in te gaan op plain packaging, de antirookmaatregel waarbij sigaretten gestandaardiseerd verpakt moeten worden. Australië is daarbij een voorbeeldland. In Europa hebben Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Hongarije ook al voor plain packaging gekozen. Lees meer hier.

Ethiopië: Volgende maand gaat rookverbod op openbare plekken in
Vanaf volgende maand zullen de autoriteiten in stedelijke gebieden in Ethiopië het nieuw uitgevaardigde rookverbod op openbare plekken gaan handhaven. Restaurants, scholen, openbaar vervoer, bureaus, nergens mag meer gerookt worden. Wie betrapt wordt krijgt een boete van 95 dollar. Dit allemaal om de tabaksepidemie terug te dringen. Lees meer op de website Star Africa.

tags:  buitenland