line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 februari 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Europese waakhond waarschuwt de EU Commissie voor tabakslobby / Amerikaans onderzoek naar omkoping door British American Tobacco / Accijnsverhoging van 200 procent in Bahrein / Canadese hulplijn voor stoppen met roken veel vaker gebeld na vermelding nummer op tabaksverpakking / Rookverbod in en rond Noord-Ierse ziekenhuizen / Australische ex-werknemer Philip Morris mag curriculum scholen ontwerpen / Rookverbod in cafés op Guam. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Brussel: Europese waakhond waarschuwt de EU Commissie voor tabakslobby
De Europese Ombudsman Emily O'Reilly heeft de Commissie aangespoord verslagen van gesprekken met de tabaksindustrie vrij te geven. Maar de Commissie vindt dat ze al transparant genoeg is en houdt ze liever achter slot en grendel. O'Reilly vindt dat er een grotere transparantie moet gelden als de publieke gezondheid in het geding is. Lees meer in Politico.

Verenigde Staten: Onderzoek naar omkoping door British American Tobacco
Een groep Amerikaanse politici van de Democratische partij hebben in een brief aan de Ministerie van Justitie gevraagd om zo snel mogelijk een onderzoek in te stellen naar British American Tobacco. De tabaksfabrikant zou Afrikaanse politici hebben omgekocht, zo bleek uit een rapportage van het programma BBC-Panorama aan de hand van getuigenissen van een klokkenluider en gelekte documenten. Lees meer in The Guardian

Bahrein: Accijnsverhoging van 200% op sigaretten
De regering van Bahrein heeft aangekondigd dat er een flinke belastingverhoging zal plaatsvinden op tabaksproducten en op alcohol. Voor tabak zou eerder een verhoging van 100 procent plaatsvinden, maar dat is nu veranderd in 200 procent. Lees meer bij News of Bahrein.

Canada: Telefoontjes hulplijn stoppen met roken nemen toe na plaatsing nummer op tabaksverpakking
Sinds de Canadese overheid verplicht heeft gesteld dat het telefoonnummer van een gratis hulplijn om te stoppen met roken op tabaksverpakkingen wordt vermeld, is het aantal telefoontjes grif toegenomen. Het nummer werd 160 procent vaker gedraaid. Canada heeft ook grotere gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen laten zetten. Lees meer bij Morningstar News.

Noord-Ierland: Volgende maand gaat rookverbod rond ziekenhuizen in
Roken in en rond ziekenhuizen zal vanaf volgende maand verboden zijn in Noord-Ierland. De regering hoopt zo een cultuurverandering te bewerkstelligen en te voorkomen dat de tabaksepidemie ook in ziekenhuizen om zich heen grijpt. Lees meer in The Ballymoney Times.

Australië: Man die curriculum voor scholen maakt blijkt ex-werknemer Philip Morris
Het Australische curriculum voor middelbare scholen wordt opnieuw vormgegeven door twee hooggeplaatste heren. Een heet Kevin Donnely en is de voormalige 'chief of staff' van de regering onder leiding van Kevin Andrews. Volgens The Australian heeft Donnely in het verleden in opdracht van Philip Morris een lespakket voor middelbare scholen ontworpen. Het doel was leerlingen op groepsdruk en het maken van keuzes te wijzen. De Labour-partij vindt hem een ongepaste keuze om van de tabakspropaganda over te stappen naar de vormgeving van het landelijke lespakket. Lees meer hier.

Guam: Rookverbod in cafés vanaf 2017
Het micronesische eiland Guam, dat tot het territorium van de Verenigde Staten behoort, stelt vanaf 2017 een rookverbod in cafés in. Ook mag er dan niet meer in auto's gerookt worden als er zwangere vrouwen aan boord zijn (het was al verboden in auto's te roken als er kinderen aan boord waren). Lees meer in The Washington Times

tags:  buitenland