line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 februari 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Italië voert meer antirookmaatregelen in dan Brussel voorschrijft / Aantal Schotse rokende vijftienjarigen daalt naar 9 procent / Rookverboden verkleinen schade van meeroken / Franse scholieren mogen door terreurdreiging op schoolplein roken / Altria ontslaat medewerkers en investeert in e-sigaretten / Tabaksindustrie vertraagt invoering afschrikwekkende plaatjes op pakjes Filipijnen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Italië: Overheid voert meer antirookmaatregelen in dan Brussel voorschrijft
Roken in een auto waarin kinderen of zwangere vrouwen zitten is per 2 februari verboden in Italië. De maatregel moet kinderen beschermen tegen de gevaren van sigarettenrook. Italië voert meer maatregelen in die verder gaan dan de voorgeschreven aanpassingen vanuit Europa. Er mag ook niet meer gerookt worden voor ziekenhuizen, e-sigaretten mogen niet worden verkocht aan minderjarigen en de boetes voor tabaksverkoop aan minderjarigen worden verhoogd. Lees meer bij ANSA.

Schotland: Aantal rokende vijftienjarigen daalt naar 9 procent
Het aantal vijftienjarigen in Schotland dat regelmatig een sigaret opsteekt is gedaald naar 9 procent. In 1996 was dit nog 29 procent. Het aantal rokende 13-jarigen is van 8 procent in 1998 gedaald naar 2 procent nu. Ook is het nalevingscijfer van de tabaksleeftijd onder tabaksverkopers een stuk verbeterd. Ondanks deze verbeteringen is er nog veel te winnen. Schotland wil in 2034 een rookvrije generatie hebben. Lees meer in The Scotsman

Groot-Brittannië: Rookverboden verkleinen schade van meeroken
Uit nieuw onderzoek van The Cochrane Collaboration blijkt dat landen die rookverboden hebben ingesteld een daling in het aantal ziekenhuisopnames hebben gehad, vooral voor hartinfarcten. Om tot deze conclusies te komen zijn 77 studies van 21 landen geanalyseerd. Lees meer in The Guardian. 

Frankrijk: Scholieren mogen vanwege terreurdreiging toch op schoolplein roken
Uit angst dat hun scholieren op straat iets overkomt vanwege de terreurdreigingen in Frankrijk, laten scholen toe dat hun leerlingen op het schoolplein roken. Terwijl er in Frankrijk een rookverbod rond scholen geldt. In Frankrijk roken ontzettend veel tieners: een op de drie. Scholen vinden dat roken op het schoolplein moet mogen zolang de noodtoestand blijft gehandhaafd. Volgens de premier zal dat nog wel even duren. Lees meer bij RTL Nieuws.

Verenigde Staten: Altria ontslaat medewerkers en investeert in e-sigaretten
Altria Group, het moederbedrijf van Philip Morris heeft aangekondigd werknemers te ontslaan om jaarlijks 300 miljoen dollar te kunnen besparen. Ook heeft het aangekondigd meer geld in e-sigaretten te gaan investeren. Dat past in een trend: tabaksfabrikanten proberen in toenemende mate grip te krijgen op de e-sigaretmarkt. Lees meer bij Gizmodo

Filipijnen: 'Tabaksindustrie vertraagt invoering afschrikwekkende plaatjes op pakjes'
Volgens de The New Vois Association of the Philippines (NVAP) probeert de tabaksindustrie een nieuwe wet te vertragen die afschrikwekkende plaatjes op sigarettenverpakkingen verplicht stelt. De industrie probeert dit via rechtszaken tegen te houden, terwijl de wet allang in had moeten gaan. Bovendien heeft de industrie al meer tijd gekregen dan in andere landen gebruikelijk is om de regels in te voeren. Lees meer bij Business Mirror.

tags:  buitenland