line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 januari 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Brussel houdt een lobbypoging tegen van dekmantel tabaksindustrie / Tabaksindustrie moet betalen voor ziektekosten in Groot-Brittannië / Vlaamse expert: 'Tabak is even verslavend als heroïne' / Laagterecord aantal rokende tieners in Australië / Mogelijke accijnsverhoging van 2 dollar in Californië / Meer mensen in China begonnen dan gestopt met roken / Aantal gesmokkelde sigaretten in Schotland nog nooit zo laag geweest. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Brussel: EU houdt een lobbypoging van dekmantel tabaksindustrie tegen
Uit documenten die zijn opgevraagd door Politico blijkt dat de Europese Commissie een lobbypoging van de tabaksindustrie tegen heeft gehouden. De industrie had een groep opgericht die European Comittee for Standardization (CEN) heet. CEN probeerde lobby-afspraken te maken om hun argumenten tegen een zogenaamd Track & Trace-systeem door te geven. Op dit moment moet de EU voor zo'n systeem kiezen om tabakssmokkel tegen te gaan. De tabaksindustrie probeert haar eigen systeem door te drukken en liet CEN (daarmee een dekmantelorganisatie) haar argumenten naar voren brengen. Dit werd op het laatste moment tegengehouden door de Commissie. Lees meer hier.

Groot-Brittannië: 'Tabaksindustrie moet betalen voor ziektekosten'
Cancer Research UK heeft er bij de Britse overheid voor gepleit dat de tabaksindustrie moet bijdragen in de ziektekosten die worden gemaakt om door roken veroorzaakte ziekten tegen te gaan. Als de industrie 1 pence per verkochte sigaret zou afdragen zou er in een jaar 500 miljoen pond beschikbaar zijn die ten goede moet komen aan de gezondheidszorg voor tabaksgerelateerde aandoeningen. Lees meer bij de Sky News.

België: 'Tabak is even verslavend als heroïne'
Luc Joossens van de Stichting tegen Kanker vertelde bij de VRT over tabak: "Tabak is een cocktail van kankerverwekkende stoffen die even verslavend is als heroïne en 1 op 2 gebruikers doodt. Ontmoedigen kan via het verhogen van de prijs, via verbod op reclame en door een pakje onaantrekkelijk te maken". Bekijk het item hier.

Australië: Aantal rokende tieners op laagterecord
Slechts 6,7 procent van de tieners in Australië omschrijft zichzelf nog als licht, gemiddeld tot zware rokers. Twintig jaar geleden was dat nog 23,5 procent. Het aantal rokende tieners is nog nooit zo laag geweest. Australië loopt al jaren voorop in het invoeren van antirookmaatregelen. Lees meer in The Guardian.

Verenigde Staten: Mogelijk accijnsverhoging van 2 dollar in Californië
De overheid in de Amerikaanse staat Californië bekijkt een voorstel om een pakje sigaretten met 2 dollar te verhogen. Ook e-sigaretten zouden duurder moeten worden. Met de maatregel hopen ze het aantal rokers te verminderen en meer geld binnen te krijgen voor de gezondheidszorg. Lees het artikel in The Los Angeles Times.

China: Meer mensen zijn begonnen dan gestopt met roken
In China zijn de afgelopen vijf jaar meer mensen begonnen met roken dan dat er zijn gestopt. Volgens een gezondheidsorganisatie komt dat doordat er te weinig hulp wordt aangeboden voor mensen die willen stoppen. Van de 40 procent van de rokers die wilden stoppen is daar maar 14,4 procent in geslaagd blijkt uit nieuw onderzoek. Lees meer bij de South China Morning Post.

Schotland: Aantal gesmokkelde sigaretten nog nooit zo laag geweest
Het aantal illegale sigaretten in Schotland is nog nooit zo laag geweest. Dat blijkt uit onderzoek van ASH. Dit staat in schril contrast met de cijfers die de tabaksindustrie onder de media verspreidt. Bekijk het artikel hier.

tags:  buitenland